Česko se jako předsednická země představí ve stovce „skládacích“ výstav

Praha - S českou architekturou, významnými památkami, ale i českým tenisem nebo hokejem se budou moci během příštího roku seznámit lidé po celém světě. Ministerstvo zahraničí připravuje při příležitosti předsednictví České republiky Evropské unii projekt nazvaný "100 nej", který bude obsahovat 100 dílčích výstav o tom nejzajímavějším ze země.

„Už máme hotovo třicet z nich, do konce roku to bude další třicítka a do února budeme mít celou stovku. Výstavy budeme mít všechny na DVD a v tomto formátu je pošleme na ambasády po celém světě. DVD už mají třeba ve Washingtonu. Prostřednictvím ambasád se pak budou moci šířit i na jiná místa v konkrétní zemi,“ říká Tomáš Pernický z Odboru pro kulturu, komunikaci a prezentaci z ministerstva zahraničí. Jednotlivé organizace si budou moci z nabídky na DVD vybrat, co by její návštěvníky nejvíce zajímalo. Materiál je připravený tak, že kdokoli bude schopný výstavu i s popisky vytisknout a instalovat.

Vybíraly i děti

Pracovníci ministerstva zahraničí se snažili vybrat co nejaktraktivnější témata spojená s Českem. Výstavy nejsou obecné, představí například život Karla Čapka, úspěch československého stánku na EXPU 58 nebo barokní sochy Matyáše Brauna. Jedním z témat jsou i známé české osobnosti - jejich seznam ale nevznikl na základě encyklopedií, vytvořily jej desetileté děti z oslovených základních škol. Samotní žáci si vybrali hudební skladatele nebo sportovce, kteří je zajímají a představili je krátkým textem i obrázky.

„Kromě výstav chystáme i další kulturní program. Mnohem víc než doposud budeme do různých zemí vysílat české umělce. Spolupracujeme například s baletem Národního divadla, který bude do ciziny vyjíždět s programem moderní choreografie Jiřího Kyliána. A protože si Česko příští rok připomene dvacáté výročí od sametové revoluce, připravujeme i několik akcí právě k této události. Cílem je, aby o nás Evropa, ale i další části světa věděly co nejvíce,“ doplňuje Tomáš Pernický.