Taťka Cabadaj na horách aneb Sněženky a machři po 25 letech

Praha - Sněženky a machři, včetně Cabadaje, se po 25 letech představili v úterý večer ve Slovanském domě. Ve filmu režiséra Viktor Tauše se sešli téměř všichni původní představitelé hlavních rolí, kteří se objevili ve snímku Karla Smyczka na počátku 80. let. Jeho pokračování mělo včera premiéru. Jak se povedlo navázat na čtvrtstoletí starou lyžařskou komedii, která vznikla podle námětu a scénáře Radka Johna a Ivo Pelanta, mohou diváci posoudit v kinech od 18. prosince.

„Tento snímek jsem natočil především pro ty diváky, kteří mají vztah k původnímu filmu Karla Smyczka. Ne však ve smyslu jeho příběhu, ale spíše k jeho postavám,“ prohlásil režisér Tauš. V jeho snímku nechybí známá trojice Cabadaj (Jan Antonín Duchoslav), Mácha (Michal Suchánek) a Převrátil (Václav Kopta). Svou roli si zopakovali také Radek Brzobohatý (profesof Karda) nebo Eva Jeníčková a Veronika Freimanová.

„Je to ale dospělý film, jehož postavy se spolu scházejí na určitý čas, protože chtějí. Nejsou to puberťáci, které manipuluje dohromady jejich mládí,“ prozradil Tauš. Někdejší spolužáci se opět setkají na horské chatě. Viky Cabadaj je lyžařským instruktorem s pubertální dcerou a rozpadajícím se životem. Převrátil pesimistický a obtloustlý podnikatel a nesmělý Mácha televizní celebritou.

Filmaři využili i „flashbacků“ z původního snímku, takže diváci budou moci porovnat, k jakým změnám u herců za tu dobu došlo.

Papírový sníh a tetřívek

Sněženky a machři se natáčeli od února, ale počasí jim příliš nepřálo. V Krkonoších štáb překvapila například nečekaná sněhová kalamita nebo vichřice Emma. Kvůli nepřízni počasí se dotáčky točily v červnu na kopci Rohatec na Lounsku na umělém sněhu z papíru. Do natáčení zasáhl také chráněný tetřívek obecný -  znemožnil natočit přistání helikoptéry v Peci pod Sněžkou, protože její hluk byl pro tokající ptáky příliš rušivý.

  • Jan Antonín Duchoslav ve filmu Sněženky a machři po 25 letech zdroj: www.filmcenter.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/572/57194.jpg
  • Veronika Freimanová a Václav Kopta ve filmu Sněženky a machři po 25 letech autor: ČT24, zdroj: www.filmcenter.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/572/57193.jpg
  • Sněženky a machři po 25 letech autor: ČT24, zdroj: www.filmcenter.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/572/57192.jpg