Čtyřikrát Josef Bek

Praha – Nedožité 90. narozeniny Josefa Beka připomene Česká televize v následujících dnech hned čtyřmi pořady. V neděli v pravé poledne uvede záznam představení Divadla ABC Tři přání z roku 1960. Ve čtvrtek 18. prosince portrét herce v dokumentu Lásky Josefa Beka. Těsně před Vánoci, 21. prosince v rámci cyklu Pro pamětníky, se Bek představí v příběhu o přátelství na život a na smrt, který vznikl podle skutečné události – Synové hor. Poslední připomínkou bude Bekova nezapomenutelná role ve stejně nezapomenutelných Hrátkách s čertem na první svátek vánoční.

Veselohra Tři přání vznikla přepracováním scénáře stejnojmenného filmu. I na divadelních prknech v ní její autor Vratislav Blažek ponechal ironii a satiru. Řadový právník Petr se tísní v malém bytě spolu s manželkou a rodiči. Když jednou nabídne v přeplněném trolejbusu starému pánovi místo k sezení, je za dobrý skutek štědře obdarován. Stařík Petrovi tvrdí, že je pohádkový dědeček a dá mu kouzelný zvoneček, který mi splní tři přání. Na prknech Divadla ABC se Josef Bek v této hře potkal s Danou Medřickou, Rudolfem Hrušínským nebo Josefem Kemrem.

Josef Bek v ČT

  • Tři přání – 14. 12., ČT2 12:00; Ze zlatého fondu
  • Lásky Josefa Beka – 18. 12., ČT1 9:20; Archivní návraty
  • Synové hor – 21. 12., ČT1 15:00; Pro pamětníky
  • Hrátky s čertem – 25. 12., ČT1 15:30

Synové hor jsou filmovou adaptací povídky Františka Kožíka. Josef Bek si v ní zahrál jednoho z dvojice nerozlučných kamarádů, toho druhého ztvárnil Jiří Vala. Povídka, tedy i film, se odehrávají mezi roky 1912 a 1913 a opírají o skutečnou událost. Bohumil Hanč, jeden z našich prvních lyžařských závodníků, se nechá přesvědčit, aby se účastnil závodů v běhu na padesát kilometrů. Chce tak udělat tečku za svou závodnickou kariérou. Na trati v Krkonoších se ale změní nepříznivě počasí a pro závodníky začne boj o holý život.

Původní pohádková komedie Hrátky s čertem podle divadelní hry Jana Drdy o vysloužilém vojákovi, dvou pošetilých dívkách a ďábelském mámení vznikla v roce 1956. Vysloužilý voják Martin Kabát (Josef Bek) se nelekne ani loupežníka, ani čertů a pro záchranu dvou dívčích duší se pustí do boje s celým peklem. Neunikne ale jedné z nich – Káče - a čeká ho „peklo“ na zemi po jejím boku.

Josef Bek

(21. prosince 1918 - 5. května 1995) začínal jako ochotník, první profesionální angažmá získal za války v olomoucké činohře a operetě. Od roku 1954 se stal členem Městských divadel pražských. Za svou více jak padesátiletou kariéru divadelního, filmového a televizního herce a zpěváka hrál v mnoha desítkách divadelních her, v téměř sedmdesáti filmech a ve více jak dvou stech televizních pořadech.

  • Hrátky s čertem autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/577/57638.jpg
  • Hudba z Marsu zdroj: kultura.sms.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/577/57641.jpg
Vydáno pod