Národní filmový archiv představuje novinky - elektronickou ročenku a nový web

Praha - Česká filmová ročenka shromažďující všechny dostupné informace o českém filmu za minulý rok už nemá knižní formu. Pracovníci Národního filmového archivu (NFA) kvůli nárůstu počtu stran na 800 i snaze zpřístupnit informace co nejširšímu okruhu uživatelů přistoupili k vydání ročenky pro rok 2007 na CD-ROMu. Informace z různých oblastí činnosti archivu včetně databáze pěti evropských filmových archivů pak naleznou zájemci nově na webových stránkách pražské instituce, patřící k deseti nejstarším svého druhu na světě.

S finanční podporou ministerstva kultury mohla redakce u publikace pro rok 2007 přistoupit k modernizaci databáze, umožňující vydávat Filmovou ročenku v elektronické verzi na CD-ROMu. Databáze se rozšířila nejen v rámci dosavadních modulů (filmy, společnosti, osobnosti), ale byly vytvořeny i moduly další - události, festivaly a ceny.

Archiv, patřící mezi nejstarší instituce svého druhu ve světě, dnes představil i nové webové stránky. Na adrese www.nfa.cz se zájemci mohou seznámit s činností NFA a jeho produktech včetně publikační a ediční činnosti a možnostech využívání jeho sbírek. Na stránkách naleznou i odkaz na program archivního kinosálu Ponrepo, který lze najít i samostatně na adrese www.bio-ponrepo.cz.

Atraktivním doplňkem stránek NFA je čtyřminutová znělka vytvořená jako montáž z prvních filmových záběrů v Čechách, které natočil průkopník kinematografie, architekt Jan Kříženecký.

Filmová ročenka mapující rok 2007 obsahuje v češtině a angličtině informace o domácí filmové tvorbě a s ní souvisejících oblastech kinematografie včetně distribuce, vývozu filmů, finančních příspěvků, ocenění, festivalů a akcí s filmem, vydavatelské činnosti, zákonů i právních subjektů. Zahrnuje hrané, dokumentární, animované a částečně reklamní snímky včetně koprodukcí a filmů studentů filmových škol. Výčet obsahuje i tituly, které vyrobily filmové společnosti zejména pro Českou televizi.

Vydáno pod