V New Yorku měl premiéru film o atentátu na Hitlera Valkýra

New York - V Lincolnově centru v New Yorku se v pondělí uskutečnila světová premiéra válečného dramatu Valkýra. Film s Tomem Cruisem v hlavní roli německého plukovníka Clause von Stauffenberga popisuje neúspěšný pokus o atentát na Adolfa Hitlera v roce 1944. Snímek mapující operaci Valkýra, nejznámější neúspěšný pokus o atentát na nacistického vůdce, by se v českých kinech měl objevit 12. února.

Plán zosnovaný Stauffenbergem uskutečnila 20. července 1944 skupina vyšších německých důstojníků v Hitlerově hlavním stanu Vlčí doupě; pokus však nevyšel, za což zaplatilo 200 lidí včetně Stauffenberga životem.

Vznik filmu za 90 milionů dolarů (1,7 miliardy korun) provázely četné potíže. Filmaři složitě získávali povolení k natáčení v berlínských objektech a některé scény musely být znovu natočeny poté, co byla část filmového materiálu nešťastnou náhodou zničena. Diskuse vyvolávala i otázka, zda by měl Cruise, čelný představitel kontroverzní scientologické církve, hrát Stauffenberga, kterého mnoho Němců považuje za válečného hrdinu.

Přestože předpremiérové kritiky nebyly moc příznivé, samotný film byl diváky přijat příznivě. Zásluhu na tom měly především herecké výkony a tradičně dobré americké filmařské řemeslo.

Vydáno pod