Knihou roku LN je Lexikon české literatury, bodoval i Milostný dopis klínovým písmem

Praha - Lidové noviny zveřejnily poprvé v historii výsledky své ankety Kniha roku o den dříve, exkluzivně pro Českou televizi. První místo v anketě mezi více než 150 odborníky získal sborník Lexikon české literatury. Na druhé příčce se umístila prvotina Tomáše Zmeškala Milostný dopis klínovým písmem a na třetím místě Cesta amerického autora Cormaca McCarthyho.

„Lexikon je vůbec nejvýznamnější dílo, které kdy česká literární historie vytvořila,“ říká literární kritik Martin C. Putna. Čtyřdílná publikace zahrnuje celou existenci české literatury od počátků až do poloviny 20. století. Na jejím zpracování se podílelo několik autorů. 
 
O autorovi knihy, která se umístila na druhém místě ankety, Tomáši Zmeškalovi se mluví jako o objevu české literatury. „Román je unikátní v současné české tvorbě především svou rafinovaně vymyšlenou kompozicí, ve které se prolínají různé časoprostorové roviny,“ upozorňuje literární kritik Pavel Mandys. Kniha se odehrává od roku 1945 do současnosti a podle Zmeškala není politickým románem, ale milostným příběhem lidí, kteří se náhodou ocitli v 50. letech.

Pro Zmeškala (1964), středoškolského učitele s exotickými kořeny, je cena velkým překvapením: „Za prvé mi dlouho trvalo, než jsem to napsal, a za druhé nakladatelství o knihu vůbec neměla zájem,“ říká. Knihu nakonec vydalo nakladatelství Torst. Román je jeho první velkou vydanou prózou, předtím publikoval časopisecky povídky a básně. Hodlá pokračovat v pedagogické činnosti a má již připravený další román, který je podle něj napsaný ve zcela odlišném stylu.

Trojici nejúspěšnějších knih letoška uzavírá americký sci-fi román Cesta. Jeho autor Cormac McCarthy za něj dostal Pulitzerovu cenu. 
 
Jednotlivé tituly volí v Lidových novinách vybrané osobnosti, podle šéfredaktora listu Veselina Vačkova jsou mezi nimi spisovatelé, editoři i politici. Kompletní výsledky ankety společně s recenzemi vítězných titulů vyjdou v Lidových novinách zítra ve speciální příloze. Přispěl do ní například i Václav Klaus a knihu své dcery Terezy Boučkové poprvé zhodnotil její otec, spisovatel Pavel Kohout.

Cormac McCarthy: Cesta
Zdroj: ČT24