Národní galerie získala 200 děl Jana Zrzavého

Praha - Národní galerie v Praze obohatila svou sbírku moderního umění. Od nadace Děti, kultura, sport získala více než dvě stovky kreseb, ilustrací, obrazů a studií Jana Zrzavého. Díla jsou zatím v depozitáři, galerie je plánuje v brzké budoucnosti vystavit. Národní galerie měla dosud ve své sbírce více než stovku Zrzavého obrazů, patnáct set kreseb a menší soubor grafik a písemností. Velkou část z toho věnoval galerii v roce 1975 sám autor.

„Máme některé věci, které se doplňují s tím, co teď přišlo. Jsou tam především skici a studie k jeho velkým dílům, je tam vidět proces vzniku,“ říká ředitel Národní galerie Milan Knížák.

Malíř, grafik, ilustrátor a scénograf Jan Zrzavý (1980-1977) je významným představitelem české výtvarné avantgardy. Proslavil se hlavně svými magickými podobami světa a naivními (auto)portréty. Národní galerie uspořádala v roce 2007 velkou retrospektivu Jana Zrzavého v pražské Valdštejnské jízdárně.

Galerie získává díla do své sbírky často od samotných autorů, kteří si přejí být ve sbírkách zastoupeni, díla nakupuje i sama, ale právě sponzorské dary a mecenáši mají hlavní slovo. „V poslední době jsme dosáhli čehosi na naši zemi a tradici neuvěřitelného; získáváme více prostředků ze soukromých zdrojů, než je základní rozpočet, v němž je určitá částka na akvizice nových děl,“ říká ředitel Sbírky moderního a současného umění NG Tomáš Vlček.

Dosud největším darem, který kdy Národní galerie získala, je sbírka moderního umění Vincenta Kramáře. Ta obsahuje například nejvýznamnější díla Pabla Picassa z let 1906-1921.

Vydáno pod