Pražská divadla zvou o Silvestra na komedie, balet i pantomimu

Praha - I na Silvestra se letos tradičně otevře opona řady pražských divadel. Tato představení jsou převážně komediální a nejednoho překvapení se při nich dočká publikum i samotní protagonisté. Mnohé scény uvádějí dvě představení - odpolední a podvečerní; divácký zájem je vysoký.

Komedie veselé i smutné

Divadlo ABC tak uvede komedii Petera Nicholse Hra vášní, v níž ztvárnili hlavní role Zuzana Kajnarová a Oldřich Vízner. V Divadle Bez zábradlí bude dvakrát hostovat společnost komika Josefa Dvořáka s inscenací S Pydlou v zádech, která měla premiéru na jevišti Divadla Semafor v červnu 1981 a od té doby se nehrála.

Divadlo Na Jezerce uvede směšné blues o hledání štěstí a lásky Sklenka sherry Neila Simona a Divadlo pod Palmovkou v pozdním odpoledni hudební komedii Sliby chyby. Pobavit se mohou lidé i v Divadle Na Fidlovačce u komedie Nerušit, prosím. V Rokoku se otevře opona ve 14:30 a 18:30 před Gogolovými Hráči, v nichž ztvárnil hlavní roli Michal Dlouhý.

Tanec a opera

Jeviště historické budovy Národního divadla bude od 15:00 patřit repríze baletu Louskáček v choreografii Youriho Vámose. Tanec nabídne i Laterna magika se svým Kouzelným cirkusem z roku 1977 od 17:00. I na silvestrovské představení se bude vztahovat zvláštní vánoční rodinné vstupné ve výši 180 Kč na osobu. Stavovské divadlo připraví na 15:00 inscenaci Moliérova Dona Juana s Miroslavem Donutilem v titulní roli, ve Státní opeře uvedou Straussova Netopýra Gala.

Divadlo v Dlouhé uvede Goldoniho Lháře - Jan Vondráček v roli Lelia získal Cenu Alfréda Radoka za nejlepší herecký výkon roku. Ve Švandově divadle sehraje Studio Dva dvakrát Moliérova Zdravého nemocného, kde exceluje v titulní roli Karel Roden. Divadlo v Celetné bude hostit stou reprízu česko-slovenské amorální clownerie Talíře/Taniere. Nastudoval ji Ctibor Turba a jediné dvě role vytvořili Jiří Bilbo Reidinger a Števo Capko.

Louskáček
Zdroj: ND