Zlatá šedesátá začnou zítra. Připomenou československý film 60. let

Praha - Půl roku bude na obrazovce České televize k vidění dokumentární série Zlatá šedesátá. Scenárista Jan Lukeš, režisér Martin Šulík a producent Čestmír Kopecký v ní představí 26 osobností tzv. československé filmové vlny 60. let. Od 3. ledna bude půl roku každý sobotní večer na ČT2 k vidění hodinový dokument věnovaný režisérovi, kameramanovi nebo herci a naváže jedno z jeho významných děl.

„Jsou to věci, které člověk ještě neslyšel, které se dozví poprvé. Jsou nesmírně zajímavé, zejména pro fanoušky filmu,“ řekl producent Čestmír Kopecký. Rozhovory by měly přiblížit umělecké prostředí v 60. letech v Československu, na obrazovkách zaznějí výpovědi 95 filmařů včetně 25 Slováků. Většinu rozhovorů připravili Jan Lukeš s Martinem Šulíkem.

Zlatá šedesátá vznikala skoro tak dlouho, jako probíhala samotná československá filmová vlna - osm let. Podle Čestmíra Kopeckého neměli tvůrci při přípravě rozhovoru téměř žádný problém. „Odmítla nám jedna herečka, která se necítila na to, aby byl vidět její film, když jí bylo dvacet,“ přiblížil Kopecký.

Čestmír Kopecký o sérii Zlatá šedesátá (zdroj: ČT24)

Dokumentární série by měla být do jisté míry podobná seriálu Bigbít, který rovněž odvysílala Česká televize. Čestmír Kopecký ovšem podotkl, že Zlatá šedesátá vznikala hladčeji, neboť film na rozdíl od beatové hudby nebyl odmítán komunistickým režimem a jeho historie je lépe zpracována. Přesto mohou i Zlatá šedesátá nabídnout nové zajímavé informace. „Myslím, že diváky překvapí, když Jiří Menzel bude vzpomínat, jak zásadním způsobem mu k Oscaru k jeho filmu dopomohla italská distribuční firma,“ uvedl Kopecký.

O některé díly dokumentární série mají zájem také zahraniční televize. Podle producenta Kopeckého zajímá západoevropské televize zejména československá Nová vlna. Té by měl být věnován také připravovaný celovečerní dokument.