Ocenění amerických kritiků - další tipy na Oscara

New York - Americké Národní sdružení filmových kritiků v sobotu 3. ledna ocenilo nejlepší herce a filmy loňského roku. Členy tohoto sdružení jsou zástupci největších novin, které vychází v Los Angeles, Bostonu, New Yorku a Chicagu, a také redaktoři magazínů Time, Newsweek, The New Yorker a Salon.com. Jejich volba by mohla předznamenat, kdo si odnese filmového Oscara.

Nejlepším hercem je podle kritiků Sean Penn. Ocenění si vysloužil za roli ve filmu Milk. Ten nebyl, poněkud překvapivě, označen za nejlepší snímek. Předčilo ho animované válečné drama s dokumentárními prvky Valčík s Bašírem.

Film Happy-Go-Lucky okouzlil kritiky hned v několika kategoriích: nejlepší scénář i režie (oboje Mike Leigh), nejlepší herečka roku (Sally Hawkinsová) a nejlepší herec ve vedlejší roli (Eddie Marsan). Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli podala podle kritiků Hanna Schygulla v německo-tureckém filmu Na druhé straně.

Milk (USA; režie: Gus Van Sant)

Harvey Milk (Sean Penn) byl prvním homosexuálním aktivistou, který otevřeně mluvil o své sexuální orientaci, nabádal ostatní gaye a lesbičky, aby bojovali za svá práva, a aktivně působil jako politik v San Francisku. Příběh muže, který se snažil přesvědčit konzervativní americkou společnost sedmdesátých let, že homosexualita není nemoc a že by se o ní nadále nemělo mlčet, se dostal na filmové plátno. O filmu

Happy-Go-Lucky (Velká Británie; režie: Mike Leigh)

Pauline alias Poppy (Sally Hawkinsová) je třicetiletá učitelka na základní škole, která je stále dobře naladěná a užívá si život plnými doušky. Svým nekonečným optimismem dokáže nakazit každého v svém okolí. Jednoho dne se rozhodne si konečně udělat řidičák a při své první jízdě se setká s morousovitým a mírně paranoidním učitelem Scottem (Eddie Marsan), který je jejím naprostým opakem. Jejich každotýdenní konfrontace se stanou zkouškou pro Poppyin optimismus a životní postoj.

Valčík s Bašírem (Izrael / Německo / Francie, režie: Ari Folman)

Autobiografický hrdina Ari se vydává za dávnými známými i dalšími lidmi, kteří mu mohou prozradit, jestli kdysi byl při krutých masakrech v palestinských uprchlických táborech Sabra a Šatíla. Netradiční dokument je po snímku Persepolis další animovaný film o nedávných dějinách Blízkého východu - stejně poutavý, dojemný i hrůzný.

Na druhé straně (Německo/Turecko/Itálie; režie: Fatih Akin)

Nejat patří ke druhé generaci tureckých přistěhovalců do Německa a váží si svého postavení, dosaženého díky vzdělání. Neschvaluje poměr svého otce s prostitutkou Yeter. Názor změní, když se dozví, že otcova přítelkyně posílá do Turecka peníze, aby její dcera mohla studovat. Ženina smrt, zaviněná prchlivostí otce, postaví mezi něj a syna hráz. Muž je odsouzen a Nejat odjíždí do Istanbulu hledat dceru Yeter. Netuší, že Ayten jako politická aktivistka už dříve uprchla před tureckou policií do Německa…

  • Sean Penn zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/556/55537.jpg
  • Sally Hawkinsová a Eddie Marsan zdroj: www.csfd.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/603/60295.jpg
  • Valčík s Bašírem zdroj: KVIFF http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/603/60296.jpg
  • Na druhé straně zdroj: www.csfd.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/603/60298.jpg