Ocas ještěrky – filmový příběh o vysvobození

Praha - Do českých kin míří nový film Ocas ještěrky, který vznikl v koprodukci České televize. Snímek režiséra Iva Trajkova je volně inspirovaný pohádkovým motivem z povídky Boženy Němcové Anděl strážce. Tvůrci říkají, že zpracování zcela vybočuje ze současné kinematografie a nabízí tak divákům originální podívanou. Josefův příběh je vlastně příběhem o vysvobození z nástrah zla a hříchů, které jsou nám stejně jako šance dobra dány při narození ve stejné míře.

Josefova postava a charakter jsou z rodu obyčejného člověka, který nevyniká, neodlišuje se, jenž dosud žil tak, jak mu prostředí nabízelo šance. Pracuje jako opravář jemných a přesných vah; a aniž si to uvědomuje, náhle se vychýlí jeho životní perspektivy, představy a možnosti. Ve svých 29 letech zažívá jedno z nejtěžších období - přijde o ženu a dítě, o práci a nakonec i o byt. Sledem okolností je tak donucený hledat si nový smysl života.

„Josef si žije svým životem, v určitou chvíli jsme se setkali a skutečně jsme si byli blízko. Snad konečně pochopil, že to trápení mělo smysl, že si může vzít tričko bez límečku, pořádně zařvat, když ho něco naštve a neskákat hned z mostu,“ říká k postavě její představitel David Švehlík.

Reportáž Veroniky Švihelové (zdroj: ČT24)

Poetickou atmosféru filmu umocňuje zvláštní způsob skladby děje, kdy se prolíná realita s Josefovými snovými představami. Celým příběhem navíc provází Josefa záhadná postava Gabriela v podání herce Karla Zimy. Ten se jako anděl z ničeho nic objeví po jeho boku. „Je to někdo, který není z toho světa a byl nasazený na Josefa. Na roli se mi líbilo, že není vysloveně ani kladná ani záporná,“ říká ke své roli Zima.

Právě netradiční zpracování a filosofická rovina filmu z něj dělá podle jeho tvůrců originální snímek, který vybočuje ze současné české kinematografie.

„Na projektu Ocas ještěrky mne nejvíce zaujalo téma střetu svobodné vůle jedince s předurčeným osudem a vyústění tohoto křehkého příběhu v možnost a schopnost člověka tuto předurčenost změnit. Sdělení, které se za vyprávěním ukrývá, mohu formulovat jako tvrzení, že utrpení a bolest jsou také smyslem života, neboť skrze ně je možné uvědomit si hodnotu lidského charakteru a pochopit smysl existence,“ osvětluje své pojetí režisér Ivo Trajkov.  

Film Ocas ještěrky je vůbec prvním snímkem České televize, který má letos premiéru. Do kin zamíří 22. ledna. Česká televize během roku 2009 uvede v koprodukci 13 celovečerních filmů a několik dokumentů.

  • Ocas ještěrky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/607/60613.jpg
  • Ocas ještěrky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/607/60614.jpg
Vydáno pod