Oscarová předehra: Dnes se udělují Zlaté glóby

Los Angeles – Druhá lednová neděle bude patřit oscarové předehře – udělování Zlatých glóbů. Ceny uděluje hollywoodská asociace zahraničních novinářů. Kategorie - na rozdíl od nejvyššího amerického filmového ocenění Oscara - zahrnují i ocenění televizní tvorby. Zlaté glóby jsou považovány za předznamenání právě oscarových úspěchů. S nejvyšším počtem pěti nominací čeká v 66. ročníku Zlatých glóbů trojice snímků Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Duel Frost/Nixon a Pochyby.

Za sázku na jistotu se už nyní považuje udělení ceny Australanu Heathu Ledgerovi, který před rokem tragicky zahynul. Nominován je na cenu za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli. Hrál Jokera v novém díle batmanovské série Temný rytíř. Konkurovat mu budou mimo jiné Tom Cruise a Robert Downey Jr., oba za role v dramatu Tropická bouře. Očekává se, že Ledger se dočká i oscarové nominace a že ucházet o zlatou sošku se bude Temný rytíř i v kategorii nejlepší film.

Filmy s nejvíce nominacemi

Podivuhodný případ Benjamina Buttona aneb „Životu lze porozumět jen zpětně, ale musí se žít kupředu“. Život Benjamina Buttona byl podivuhodný už od samého začátku. Na konci 1. světové války, kdy se narodil, našli malého Benjamina na schodech manželé a ujali se ho. Doktor konstatoval, že tahle zvláštní bytost velikosti novorozeněte je ve skutečnosti osmdesátiletý stařec. Zatímco všichni očekávali, že Benjamin bude stárnout dál a nakonec zemře, on mládl. (režie: David Fincher; hrají: Brad Pitt, Cate Blanchett, Tilda Swinton)

Duel Frost/Nixon. Pozadí aféry Watergate, která vedla k rezignaci amerického prezidenta Richarda Nixona, je známá hlavně díky filmu Všichni prezidentovi muži. To, co se dělo po jejím odhalení, jak reagovali Američané na prohřešek svého prezidenta, jak se cítil on sám a proč se rozhodl dát do sídla demokratické strany odposlechy, na to odpovídá film režiséra Rona Howarda Duel Frost/Nixon. (režie: Ron Howard; hrají: Frank Langella, Michael Sheen, Kevin Bacon)

Pochyby. Film se odehrává v roce 1964 v katolické škole v Bronxu. Zatímco charismatický kněz otec Flynn se snaží změnit přísný školní řád, sestra Aloysius si zakládá na železném dodržování pravidel a disciplíně. Flynna začne podezřívat ze zneužívání černošského studenta. Film o náboženské morálce, rasismu a relativitě pravdy. (režie: John Patrick Shanley; hrají: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Viola Davis, Paulie Litt)

V nominaci na Zlaté glóby Temný rytíř ale tolik nezabodoval. V kategorii drama se místo něho objevily jiné: mysteriózní snímek Podivuhodný případ Benjamina Buttona, politické drama Duel Frost/Nixon, romantický Předčítač o ženě, které mladičký milenec vždycky před milováním čte, rodinné drama Nouzový východ a Milionář z chatrče.

V kategorii komedií a muzikálů soupeří černá špionážní komedie Po přečtení spalte, komedie o optimistické učitelce Happy-Go-Lucky, černá komedie V Bruggách, muzikál na motivy písní skupiny ABBA Mamma Mia! a romantická komedie Vicky Christina Barcelona.

Zlatý glóbus pro…

nejlepší dramatickou herečku: Anne Hathawayová (Rachel Getting Married), Meryl Streepová (Pochyby), Kate Winsletová (Nouzový východ), Angelina Jolieová (Výměna) nebo Kristin Scottová Thomasová (I've Loved You So Long)

nejlepšího dramatického herce: Sean Penn (Milk), Mickey Rourke (The Wrestler), Frank Langella (Duel Frost/Nixon), Brad Pitt (Podivuhodný případ Benjamina Buttona) a Leonardo DiCaprio (Nouzový východ)

komediálního herce: Meryl Streepová (Mamma Mia!), Sally Hawkinsová (Happy-Go-Lucky); Javier Bardem (Vicky Cristina Barcelona) a Colin Farrell (V Bruggách)

herečku ve vedlejší roli: Kate Winsletová (Předčítač), Marisa Tomeiová (The Wrestler)

Zlatý glóbus se uděluje ve 24 kategoriích: 13 filmových a 11 televizních.

O Zlatých glóbech

Udělovány jsou od roku 1944.

Prestižní filmová cena, kterou každoročně uděluje Sdružení zahraničního tisku v Hollywoodu. Zahrnuje ocenění jak filmové, tak televizní tvorby.

Kromě domácí tvorby je Zlatým glóbem oceněn i nejlepší zahraniční film - za rok 1996 obdržel v kategorii zahraničních filmů Zlatý glóbus film Jana Svěráka Kolja.

  • Podivuhodný případ Benjamina Buttona zdroj: www.csfd.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/613/61271.jpg
  • Z filmu Dialog Frost/Nixon zdroj: Julie Urbišová http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/571/57013.jpg
  • Pochyby zdroj: www.csfd.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/613/61272.jpg
  • Mamma Mia autor: ČT24, zdroj: http://www.csfd.cz/film/233930-mamma-mia/gallery/ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/295/29442.jpg
  • Kolja zdroj: www.csfd.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/613/61269.jpg