Václav Havel jako mytický hrdina v poezii undergroundu

Praha - V Galerii Montmartre v Řetězové ulici se otevírá výstava, která pod názvem Měli jsme underground, máme prd přibližuje postavu Václava Havla, tentokrát prostřednictvím poezie českého undergroundu z let 1977 až 1989. Verše a texty Egona Bondyho, Ivana Martina Jirouse, Fandy Pátka, Vratislava Brabence a Jaroslava Hutky jsou doplněny fotografiemi Bohdana Holomíčka. Expozice, kterou uspořádala Knihovna Václava Havla v Galerii Montmartre, potrvá do 13. března.

„Nápad na uspořádání této výstavy vznikl proto, že dle našeho názoru období posledních dvanácti let před sametovou revolucí v životě Václava Havla je nejvíc zapomenuté a přitom svým způsobem nejpřitažlivější. Dnes všichni Havla znají jako prezidenta, jako seriózního muže, který říká moudra a má v klopě saka červený kapesníček, ale on to býval člověk, který žil velmi dramatickým a zároveň veselým životem, v rámci různých společenství. Jedním z nich bylo i společenství českého undergroundu, tzn. básníků, hudebníků, umělců, jejichž odpor vůči bolševismu byl skutečně velmi radikální. Václav Havel vystupuje v poezii českého undergroundu jako jedna z postav, de facto jako hlavní hrdina onoho odporu, jako jeho symbol,“ říká k výstavě její kurátor Martin Putna.

Podle jeho informací jsou texty v expozici spojeny především s počátky Charty 77, dále s uvězněním Václava Havla a jeho propuštěním v roce 1983. V těchto souvislostech působí jako symbolický, mytický hrdina. „Ovšem výstava zahrnuje i básně, ve kterých Havel vystupuje jako veselý brach, který vlastně dává celou tu partu dohromady,“ doplňuje Putna.

Lenka Drmotová informuje z Galerie Montmartre (zdroj: ČT24)

Martin Putna cituje 'Magora' Jirouse:

„Sovětský svaz už nám sežral spoustu věcí, sežral nám svobodu, sežral Litvu, sežral Ukrajinu, ale ať nám nežere Václava Havla.“