Digitalizace nové generace dorazila do českých kin

Praha - Tento týden budou otevřena digitální kina D-cinema v Praze, Plzni a Pardubicích. Provozovatelé slibují filmový zážitek budoucnosti, který kromě čistého obrazu a zvuku nabídne i třetí rozměr obrazu, který diváci uvidí pomocí stereoskopických brýli. Provozovatelé chválí zejména zjednodušení přepravy a promítání, samotné médium, na kterém je film nahraný, je malá placka o velikosti krabičky cigaret.

„Na rozdíl od 35milimetrového záznamu, který byl, jak často diváci viděli, poškrábaný či zaprášený, zde skoro nehrozí žádné poškození jedniček a nul,“ říká Oldřich Kubišta ze Cinema City ČR.
 
Nejpodstatnější inovací je 3D obraz, který díky stereoskopickým brýlím přináší nový zážitek z filmové podívané. „Filmaři natáčejí film dvěma objektivy vzdálenými stejně jako lidské oči na dva různé filmové pásy. Ty se pak znovu promítají v sále a divák si díky brýlím dva obrazy rozděluje do levého a pravého oka a jeho mozek z toho vytváří dojem, že obraz vystupuje z plátna,“ vysvětluje Kubišta.
 
3D technologií bylo natočeno například i závěrečných 20 minut posledního dílu Harryho Pottera. V současné době se vyrábějí touto technologii zejména animované filmy (například nejnověji v českých kinech snímek Cesta na Měsíc), lze však očekávat, že v budoucnu bude většina hraných titulů trojrozměrná. 

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)