Havlovo Odcházení se v zimní sérii vrací na jeviště Divadla Archa

Praha - V sobotu 24. ledna se na scénu Divadla Archa vrátí hra Václava Havla Odcházení, kterou na této scéně nastudoval režisér David Radok. Po úspěšné premiéře loni v květnu se na přelomu ledna a února uskuteční dalších devatenáct repríz. Havlova hra Odcházení se loni stala událostí českých jevišť. Po široce medializovaném hledání místa, kde bude mít světovou premiéru, zakotvila v Arše, když předtím ztroskotala jednání s Národním divadlem i Divadlem na Vinohradech.

Po světové premiéře v Arše uvedlo Havlův text i londýnské divadlo Orange Tree. Další premiéry byly v Klicperově divadle v Hradci Králové, ve varšavském Ateneu, na polské scéně Těšínského divadla a ve Slovenském národním divadle v Bratislavě, dále pak v Plzni a Českých Budějovicích. Úryvky z této hry se objevily v inscenaci Cirkus Havel brněnského divadla Husa na provázku.

„Poslední vstupenky na únorové reprízy v Arše jsou k dispozici v pokladně divadla,“ upozorňuje mluvčí této scény Pavlína Svatoňová. Lístky se prodávají v cenách od 490 do 690 korun. Studenti se na místa k stání dostanou za 220 korun. V hlavních rolích se v opět objeví Jan Tříska, Zuzana Stivínová, Vlasta Chramostová a Ivan Řezáč. 

Očekávané uvedení Odcházení v zahraničí

Nejbližší zahraniční uvedení bude 25. dubna v Cáchách. Další by mělo následovat v červnu v Záhřebu. V jednání je i říjnová premiéra v Tel Avivu, kde hru uvede Národní divadlo Habima. Jedná se i o turecké verzi v Istanbulu, zájem mají divadla v Bulharsku a Rumunsku. /zdroj: Jitka Sloupová - divadelní agentura Aurapont./