Poslední sbohem budou moci dát lidé Kaplickému v úterý

Praha - Veřejnost se bude moci s architektem Janem Kaplickým naposledy rozloučit příští týden v úterý odpoledne v bývalém kostele sv. Anny na Starém Městě. Setkání se uskuteční od 13:30 do 19:00. Rodina plánuje i rozloučení v úzkém rodinném kruhu, termín odmítla veřejnosti sdělit. Světoznámý architekt zemřel ve středu 14. ledna. Byl nalezen mrtvý na ulici v Praze 6, příčinou náhlého úmrtí bylo zřejmě selhání srdce. V dubnu by se dožil 72 let.

Objekt pro tuto příležitost zpřístupnila Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Pražská křižovatka vznikla z podnětu bývalého prezidenta Václava Havla jako místo různých setkání, přednášek, diskusí, koncertů, výstav i meditací. Autorkou architektonického řešení je Eva Jiřičná. Všem, kteří se chtějí s Janem Kaplickým přijít rozloučit, bude do budovy Pražské křižovatky umožněn vstup přímo z ulice Zlatá, která ústí do Liliové ulice.

Pan architekt Kaplický

Jan Kaplický se narodil v roce 1937 v Praze v umělecké rodině - jeho otec byl malíř, sochař a architekt, matka kreslířka. Vystudoval VŠUP. Od své emigrace v roce 1968 žil ve Velké Británii. Na začátku sedmdesátých let byl zaměstnán v ateliéru Renza Piana a Richarda Rogerse, kde se podílel na projektu pařížského Centre Georges Pompidou (realizováno 1971-1977). V roce 1979 založil společně s Davidem Nixonem architektonické studio Future Systems, ve kterém působil dodnes.

Společně s Amandou Levete, která se stala jeho profesní partnerkou na sklonku 80. let, byli jedinou britskou společností, která pracovala pro NASA. Zde si mohl osvojit práci s moderními materiály a technologiemi. Tato zkušenost jeho práci velmi ovlivnila.

Chobotnice, rejnok, volavka

V jeho vlasti se o něm začalo více mluvit až v souvislosti s projektem na novou Národní knihovnu. Jeho chobotnice vzbudila rozporuplné reakce a Kaplického blob v Praze nejspíše nikdy stát nebude. Zatímco v realizaci nové budovy Národní knihovny podle Kaplického projektu věří už jen optimisté, jeho návrh pro České Budějovice s velkou pravděpodobností bude stát v roce 2010. Kaplický pro jihočeskou metropoli navrhl koncertní budovu, pro niž se - podle jejího plánovaného tvaru - vžil název rejnok.

Posledním Kaplického projektem v Čechách byly ale stavby, které by měly vyrůst v blízkosti zámku Konopiště. Výstavba komplexu budov prý bude představena v únoru. Kaplický a jeho Future Systems pracovali na podobě Klubu Volavka a jedné z vil.

Sílí hlasy, podle kterých by knihovna podle Kaplického návrhu měla být i po jeho smrti postavena. Fanoušci blobu chystají do Prahy na příští týden manifestaci, komunikují spolu po síti a do skupiny, která vyjadřuje tento názor, vstoupilo již 15 tisíc lidí. Skupina se rozhodla přejít z prostoru virtuálního do občanského, a proto se transformuje do občanské iniciativy Demokracie staví.