Němci přijali Valkýru vlídně

Berlín - Dlouho očekávaný americký film Valkýra, který přibližuje okolnosti nezdařeného atentátu na nacistického vůdce Adolfa Hitlera z roku 1944, dnes dorazil do Německa. Slavnostní evropskou premiéru v Berlíně navštívil i Tom Cruise, producent filmu a představitel strůjce atentátu, plukovníka Clause von Stauffenberga. Hodně diskutovaný thriller se původně v Německu těšil spíše negativní kritice, nejvíce ze strany Stauffenbergovy rodiny, která nechtěla, aby látku zpracovávalo americké filmové studio. Němci měli výhrady také ke Cruisově členství ve scientologické církvi. Nyní jsou členové rodiny i němečtí filmoví fanoušci s výsledkem spokojeni. Do Česka by snímek měl dorazit 12. února.

„Tématika německého odboje je zde velmi populární, byla už mnohokrát zpracovaná, Němci tento film nevidí jako konkurenci, ale vítají popularizaci von Stauffenberga,“ říká zpravodajka ČT Hana Scharffová. Německý ministr kultury Bernd Neumann ocenil, že film úspěšně přispívá k přiblížení málo známé stránky německých dějin světové veřejnosti.

SNímek natáčený často na reálných místech v Německu provázely problémy - nejdříve filmaři dlouho nemohli získat povolení k natáčení od německých úřadů, poté se zranilo několik komparsistů a ztratila část materiálu.

Německý tisk: Valkýra je přesný film 

Snímek režiséra Bryana Singera (Obvyklí podezřelí, X-Men) měl ve Spojených státech premiéru už v polovině prosince. „Když jsem poprvé četl scénář, neměl jsem ani potuchy o pokusech zavraždit nacistického vůdce. Když jsem si to pak všechno předstravil, vzrušilo mě pomyšlení hrát v takovém filmu,“ řekl tehdy Cruise. Valkýru považuje za dosud největší výzvu ve své kariéře. 

Menší část německého tisku film odsuzuje jako fádní a bez výrazu. Většina listů se po spíš chladných amerických kritikách naopak shoduje na tom, že je nejen řemeslně velmi zdařilý. „Valkýra je poutavý, ucelený a z pohledu historického celkem přesný thriller,“ soudí například Süddeutsche Zeitung.

Frankfurter Allgemeine Zeitung míní, že jako thriller je snímek „téměř dokonalý“. Podle respektovaného deníku i díky tomu, že film nevypráví jen o samotném atentátu, ale především o spiknutí před ním a událostech po něm. List oceňuje i přesvědčivý herecký výkon Toma Cruise, jenž osobnost Stauffenberga lidem přibližuje lépe než učebnice historie a dokumenty.

Deník Bild napsal, že vznikla „fascinující kronika“ událostí 20. července 1944 a o mužích, kteří spiklenectvím proti Hitlerovi nasazovali život. Cruise se Bildu svěřil, že se všude na světě setkává s neznalostí Stauffenbergova příběhu a německého protinacistického odporu. „Valkýra otvírá zcela nový pohled na Německo a Němce. Film má být pomníkem odboje. Byli i dobří Němci,“ prohlásil Cruise, jenž Valkýru pokládá za svůj „nejdůležitější film“.

„Nemyslím si, že by ten příběh byl méně zajímavý jen proto, že se to důstojníkům nepodařilo. To máte jako s Titanikem - když na něj jdete do kina, taky předem víte, že se potopí,“ říká herec Bill Nighy.

Název operace Valkýra označuje nejznámější z pokusů o atentát na Adolfa Hitlera. Spiklenci doufali, že by atentát na Hitlera ještě mohl pomoci uzavřít mírovou smlouvu se spojenci. Skupina z řad vyšších důstojníků nacistické armády jej provedla 20. července 1944 v Hitlerově hlavním stanu Vlčí doupě ve východním Prusku. Nastražená aktovka s výbušninou sice explodovala, ale Hitlerovi zachránil život masivní dřevěný stůl. Stauffenberg byl popraven ještě v noci po atentátu.

Hvězda filmu Valkýra při jeho premiéře
Zdroj: ČT24