Nad Státním fondem kinematografie visí otazník

Praha - Státní fond na podporu a rozvoj české kinematografie disponuje každoročně částkou převyšující tři sta milionů korun. Z nich finančně podporuje nejen tvorbu a výrobu nových filmů a propagaci české kinematografie, ale také technický rozvoj nebo modernizaci kin. K poslednímu březnovému dni ale může být činnost fondu pozastavena. Radě fondu totiž končí tříleté funkční období a poslanecká sněmovna, která její členy jmenuje, zvolení nových stále odkládá.

Podle zákona má v radě zasedat třináct členů, v současné době je jich pouze sedm. Jejich tříletý mandát vyprší na konci března. Mezi navrhovanými členy jsou například Tomáš Baldýnský, Daniela Fischerová, Jiří Králík, Jan Mattlach, Karel Och a také dosavadní předseda rady Miroslav Zelinský.

„Nebylo by možné podpořit festivaly ani digitalizaci kin, které letos chceme vybavit softwarem a hardwarem v objemu kolem 40 milionů korun. Česká kinematografie by se tak ocitla v patové situaci. Paradoxně ve chvíli, kdy je ve fondu vůbec nejvíc peněz,“ obává se Zelinský. Dodal ale, že má předběžný příslib, že tento bod bude zařazen na únorovou schůzi sněmovny. „Ovšem to se stalo už několikrát a v této chvíli jeho projednání hoří,“ dodal.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Neakcespochopnost Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie by výrazně narušila českou filmovou tvorbu a řada filmových festivalů by se dostala do existenčních potíží. „Paralyzovalo by to projekty, které už jsou rozdělané, a neměl by kdo rozhodovat o nových. Kontinuita výroby českých filmů by se tím zásadním způsobem narušila,“ domnívá se producent Ondřej Trojan.

Financování fondu

Obvyklé příjmy fondu z prodeje starých barrandovských filmů a poplatků jedné koruny ze vstupenek do kin navýšily v posledních letech dvě vládní dotace v celkové výši 200 milionů korun. Dalších 150 milionů získává fond po dobu přechodu na digitální vysílání z reklam České televize. Na vzniku filmů se finančně podílejí i soukromí producenti a také televize. Další finance mohou plynout od fondu Eurimages.