Spor o Slezskou galerii: Gott, nebo architektura

Ostrava - Slezská galerie rozdělila Ostravu na dva tábory. Galerie specializovaná původně na architekturu se mění na výstavní síň s nejrůznějšími expozicemi, s tím ale všichni nesouhlasí. Konflikt mezi občanským sdružením Spolek pro ostravskou kulturu (SPOK) a obvodem Slezské Ostravy vyvrcholil na sklonku minulého roku. SPOK a město ukončily spolupráci. O výstavy, které SPOK připravil pro tento rok ale Ostravané nepřijdou - najdou je v Domě umění.

Obvod Slezská Ostrava otevřel galerii zaměřenou výhradně na architekturu v červnu 2008. Odborná veřejnost byla myšlenkou nadšena. „Slezská Ostrava měla jedinečnou šanci mít něco, co dosahovalo laťky nastavené nejlepšími architektonickými galeriemi v Praze nebo Brně,“ domnívá se například režisér Šumných měst Radovan Lipus.

Půl roku po otevření je ale všechno jinak. Galerie patří výstavě jihomoravského folkloru. S doprovodnými výstavami přišla radnice, občanské sdružení SPOK, které jednotlivé výstavy připravovalo, s ní ale nesouhlasilo. „Byla výstava Božena Němcová, byly návrhy Karla Gotta, to je přeci nesmysl,“ tvrdí Jaroslav Němec ze SPOK. Podle představitelů sdružení tyto doprovodné expozice hlavní výstavy degradují.

Reportáž Kristiny Staškivové (zdroj: ČT24)

„V takové galerii se nemohou střídat, nebo dokonce míchat žánry,“ souhlasí s nimi předsedkyně České komory architektů Milena Vitoulová. „Chceme, aby zaměření galerie bylo trochu širší, univerzálnější, nejen se věnovat architektuře,“ namítá ale starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř (ČSSD).

Rozdílné názory nakonec vedly k tomu, že se cesty SPOK a radnice rozešly a původní plán výstav se změnil. Současná galerie zatím jasnou koncepci nemá. „První výstavní rok bude z každého soudku trochu,“ uvedla galerista Věra Vahalíková. SPOK přichystané architektonické výstavy představí v ostravském Domě umění. První v březnu seznámí Ostravany s dosud neviděnými díly Oscara Niemeyera.

  • Slezská galerie zdroj: www.ostravablog.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/635/63421.jpg
  • Dílo Oscara Niemeyera autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/635/63416.jpg