Studentské práce v Jihlavě: textil a oděv, šperk a sklo

Jihlava - Oděvní kreace, sklo a šperky představují studenti liberecké univerzity ve dvou patrech Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě. Své semestrální práce zde představují studenti oboru textil a oděv a také oboru šperk a sklo. "Textil v galeriích nebývá prezentován, je to nový pohled, který přitáhne jistě nové návštěvníky," doufá Daniel Novák z Oblastní galerie. Svými výtvory chtějí mladí návrháři a designéři zaujmout nejen pedagogy, ale také veřejnost - jejich modely jsou prodejné. Návštěvníci si budou moci udělat radost originálním kouskem oděvu nebo šperku do prvního března.

Studenti třetího ročníku katedry designu dostali jako zadání pro svou semestrální práci téma „buňka“. Jak ji ve svých dílech ztvární, bylo na nich. Výsledkem jsou čtyři desítky modelů v pestrém i klasickém černobílém provedení v jihlavské Oblastní galerii.

„Zabývala jsem se viry. V mých oděvech probíhal proces odpuzení viru po vypuknutí nemoci,“ prozradila svou inspiraci jedna ze studentek Petra Effenberková. „Buňku tvoří malé části, a proto jsem používal ve své kolekci tvarů písmen a zapojoval jsem je do oděvu,“ uvedl její spolužák Antonín Soukup.

Každý model je prací jen jednoho studenta - od nápadu přes návrh, výběr materiálu, střih, ušití až po prezentaci díla.

Vedle textilu a oděvů je v galerii k vidění také výstava šperků a skla studentů z Jablonce nad Nisou. Obsahuje i vitráže a plastiky ze skla. Nápadů měli mladí designéři a návrháři mnoho, jedinou vrásku na čele jim dělá aktuální otázka, zda najdou po studiu uplatnění v textilním a sklářském průmyslu.