Umění jako Voina. Bojovat je stále za co

Praha - Voina Wanted, výstava kontroverzní ruské umělecké skupiny, vrací na pražskou galerijní mapu projekt Artwall. Vidět ji může každý, kdo projde po nábřeží pod Letenskými sady. Paradoxně nabízí politické umění, kvůli kterému byla galerie před třemi lety zavřena. Expozice je vyjádřením podpory umělcům perzekuovaným za aktivity namířené proti mocenské zvůli ruské politiky a policie. Zároveň upozorňuje na to, že i v demokracii se kritická umělecká výpověď může stát zámiknou k pronásledování a cenzuře.

Umění jako forma politického protestu. Umění jako veřejný nepřítel establishmentu. Skupina aktivistů, která si pro svůj název vybrala slovo „Voina“ (Válka) bojuje svými akcemi proti perzekuci umělců, nedodržování lidských práv a svobody slova v Rusku. Její členové jsou pravidelně stíháni policií.

„Ruská veřejnost nás podporuje, má ráda naše akce, protože Voina upozorňuje přesně na ty věci, proti kterým by chtěli bojovat i běžní lidé, ale nemají na to dostatek odvahy,“ tvrdí jedna z členek skupiny Yana Sarna.

Mezi nejznámější realizace Voiny patří kresba 65 metrů vysokého penisu vytvořená pro zvedací most v Petrohradě, která byla adresovaná Federální bezpečnostní službě – transformované KGB, nebo orgie v přírodovědném muzeu, jimiž skupina narážela na předem jasné volební vítězství Dimitrije Medveděva v prezidentských volbách.

„Jejich akce jsou velmi silné a velmi odvážné, což se cení zejména v Rusku, kde je režim proti nim nastaven,“ domnívá se kurátorka projektu Artwall Markéta Dolejšová. Expozice Voina Wanted, vytvořená přímo pro Artwall, je gestem solidarity vůči dvěma členům skupiny, kteří jsou stíháni pro napadení a urážku veřejného činitele. K těmto deliktům mělo údajně dojít při demonstraci proti omezování shromažďovacích práv v Rusku letos v březnu.

Tváří kampaně a „hledaným zločincem“ je hlavní ideolog skupiny Oleg Vorotnikov, který se už v minulosti stal obětí vyšetřovacích metod ruské policie na základě vykonstruovaného obvinění a strávil 3,5 měsíce ve vazbě. Na zkorumpovanost, aroganci a nekompetentnost policie mnohé z performancí Voiny upozorňují.

Fotografický materiál použitý v projektu Voina Wanted je záznamem akce na památku děkabristů z roku 2008, který měl formu „popravy“ pěti reprezentantů nežádoucích sociálních skupiny – homosexuálů a cizinců – v moskevském hypermarketu. Tento veřejný lynč byl prezentován jako „dárek moskevskému primátorovi“, proslulému opakovaným zákazem queer pride a podporou xenofobiích nálad.

Artwall opět na zdi

„Galerie Artwall, protože je galerií ve veřejném prostoru, si svým charakterem říká o to, aby se v ní objevovaly projekty, které se zabývají sociálně-politickými tématy,“ dodává k představení projektu Voiny v Praze kurátor galerie Petr Motyčka.

Artwall fungovala na nábřeží kapitána Jaroše a Edvarda Beneše v letech 2005 až 2008. K výstavám využívala výklenky v opěrné zdi. Umělcům je propůjčoval pražský magistrát, po výstavě Kolektivní identita skupiny Guma Guar ale od výpůjčky ustoupil. Výstava totiž parodovala kampaň magistrátu na podporu uspořádání olympiády v Praze. Místo sportovců ale „v národním týmu“ umělci vystavili tváře lidí spojených s kriminalitou a podsvětím, například zavražděného podnikatele Františka Mrázka.

Nové vedení města se ale přiklonilo k obnovení galerie. Zatím na zbytek roku 2011 a rok 2012, soustředit by se měla na moderní umění.