Filmový festival Berlinale 09 byl zahájen

Berlín - Světová premiéra německo-britského koprodukčního filmu The International německého režiséra Toma Tykwera otevřela devětapadesátý ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale. V hlavní soutěži o cenu Zlatého medvěda bude bojovat 18 snímků, bohužel bez české účasti. Českou republiku reprezentuje pouze celovečerní film Marie Procházkové Kdopak by se vlka bál?, který byl zařazen do soutěžní sekce Generation Kplus věnované mladé filmařské generaci.

Kromě snímku Marie Procházkové o krizi rodinných vztahů se v německé metropoli objeví dva starší české filmy v retrospektivní sekci věnované 20. výročí pádu berlínské zdi. Věra Chytilová osobně uvede svou Panelstory aneb Jak se rodí sídliště (1979) a tuto neděli se zúčastní panelové diskuse s polskými a německými kolegy. Promítat se bude i krátkometrážní snímek Možnosti dialogu Jana Švankmajera z roku 1982.

Tykwerův zahajovací thriller s Clivem Owenem v hlavní roli dává nahlédnout do zkorumpovaného světa bankovnictví. Právě finanční a hospodářská krize by se měla přímo či nepřímo odrazit v tematickém zaměření mnoha dalších filmů uvedených v Berlíně. Celkem bude uvedeno 386 filmů, mnoho z nich ve světové premiéře.

Největší očekávání však vyvolávají absolutní novinky, které se rovnou utkají o Zlatého medvěda. Letos přitom má svá želízka v ohni několik významných filmařů, jako jsou Bertrand Tavernier (In The Electric Mist, V elektrickém oparu), Andrzej Wajda (Tatarak) nebo Stephen Frears (Cheri).

Některá uvedení se očekávají s napětím kvůli kontroverzím, které už vyvolala. Jde například o íránský film Letters to the President (Dopisy prezidentovi), jenž podle íránských filmařů působících v Evropě ukazuje v příliš lidském světle íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

Očekávané filmové hvězdy

Na rudém koberci před festivalovým palácem na náměstí Marlene Dietrichové letos bude velká tlačenice světových superhvězd. Přijet mají Kate Winsletová, Renée Zellwegerová, Demi Mooreová, Julianne Mooreová i Winona Ryderová. Keanu Reeves, Willem Dafoe, Woody Harrelson, Gael García Bernal a údajně i Leonardo DiCaprio, jenž se má zúčastnit tradičního charitního galavečera Cinema for Peace. Britská herečka Tilda Swintonová bude předsedat hlavní porotě. V porotě sekce Generation Kplus zasedne umělecký ředitel Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně Petr Koliha.

„Je ale potřeba vidět, že na Berlinale nejde zdaleka jen o hvězdy, ale především o publikum. To je velmi hojné. Tento festival patří mezi ty s nejširším zájmem diváků. Každý rok si zde zakoupí vstupenky na 200 tisíc lidí,“ informuje z Berlína Hana Scharffová.

Filmový festival Berlinale je řazen mezi tři nejvýznamnější mezinárodní soutěžní přehlídky a je pomyslným zahájením filmové sezony. V květnu budou další filmy usilovat o Zlatou palmu ve francouzském Cannes a v září o Zlatého lva na nejstarším filmovém festivalu světa v Benátkách.

České filmové centrum na Berlinale 09

bude prezentovat český film ve středoevropském filmovém stánku, jenž bude sloužit jako zázemí pro distributory, producenty a prodejce filmů z ČR, Maďarska, Slovinska, Polska a Slovenska. Upozornit na sebe budou chtít i mezinárodní filmové festivaly v Karlových Varech a ve Zlíně. Uvedena bude i desítka nových českých filmů od Dětí noci Michaely Pavlátové přes oceňovaný dokument René Heleny Třeštíkové až po Tobruk Václava Marhoula.