Dracula se vrací, opět nesmrtelný

Praha - Zatím nejúspěšnější český muzikál Dracula se dnes v obnovené premiéře vrací na divadelní prkna. Po třinácti letech od svého prvního uvedení v říjnu 1995 se dílo Karla Svobody, Zdeňka Borovce a Richarda Hese objeví v Divadle Hybernia. Režie se opět ujal slovenský režisér Josef Bednárik, do stejných vod vstoupil mimo jiné i Daniel Hůlka, představitel titulní role. Původní muzikál Dracula byl uváděn v letech 1995 až 1998 na jevišti Kongresového centra. Znovu se začal hrát ještě v roce 2003, původního úspěchu ale nedosáhl. Během prvních tří let muzikál vidělo 1,2 milionu lidí. Hrál se i v zahraničí. Vedle slovenské, německé nebo polské verze existuje také nastudování v korejštině nebo ve vlámštině.

Před českými diváky, kteří přijdou na slavný muzikál do Hybernie, se odehraje stejný příběh jako před více než deseti lety. Je polovina 16. století. Vojsko krutého knížete Draculy drancuje okolní vojvodství a prchající obyvatelé hledají záchranu v klášteře. Dracula ale se svými rytíři vtrhne dovnitř a prohlásí klášter za svůj majetek. Kněží se snaží marně zabránit rabování a vraždění. Jeden z nich vyřkne nad Draculou prokletí, kterým ho odsoudí k věčnému životu a nekonečné touze po krvi…

V hlavní roli Draculy se vedle staronového Daniela Hůlky představí také Josef Vojtek a Marian Vojtko. Z původního obsazení se divákům připomenou rovněž Leona Machálková a Monika Absolonová (obě Lorraine). V trojroli šaška, sluhy a profesora dříve exceloval Jiří Korn. Nyní se v ní objeví Jiří Langmajer, v alternaci s Alešem Hámou a Tomášem Traplem.

Vydáno pod