Pierre Richard ukáže (nejen) svůj červený frňák

Praha - Známý francouzský herec a gurmán Pierre Richard zavítal do Prahy, aby zde představil nová vína ze svého vinařství a pokřtil francouzskou restauraci. V programu dvoudenní návštěvy české metropole má také setkání se svými příznivci v centru města a jako člen odborné poroty bude hledat ideální kombinaci vína a sýru v rámci soutěže Symfonie vín a sýrů.

Pierre Richard se proslavil zejména jako představitel roztržitých filmových hrdinů. „Inspiroval jsem se sám sebou. Už můj první režisér říkal, že nejsem herec, ale rovnou postava. Hlavní vlastnost mých postav je nevinnost, ne naivita. Naivita je roztomilá do dvanácti let, pak jste za pitomce. Radím vám, zůstaňte nevinnými až do smrti, je to dobrá vlastnost,“ řekl o svých postavách herec.

Tentokrát se Richard v Česku překvapivě nebude věnovat propagaci nového snímku, ale místo toho sestavil speciální večerní menu o několika chodech, které nabídne hostům žižkovské restaurace, jež nese název po jeho prvním vínu z roku 1989 Mon Rouge Pif, což ve volném překladu znamená Můj červený frňák.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Podle Pierra Richarda dobré víno nikdy nezestárne, právě tím se prý podobá dobrému filmu nebo herci. „Podobají se i tím, že když hrajete ve filmu, vyvoláváte v divácích rozdílné emoce, které prožívají společně. A to samé nabízí i víno, sdílení a rozdílné charaktery.“

Hlavním tématem Richardovy návštěvy je tedy víno. Konkrétně nejnovější řada červeného vína z jeho vlastních vinic Château bel Eveque. Víno se jmenuje Noces d'Argent (v překladu Stříbrná svatba) a vzniklo na počest výročí Richardovy svatby. Ochutnat plody Richardových vinic dostanou příležitost nejen znalci a degustátoři. Během úterního odpoledne si lidé budou moci z Café Rozmar, které provozuje obecně prospěšná společnost Rozmarýna, odnést Richardův podpis přímo na etiketě lahve s jeho vínem. Týž den pak ještě herec usedne v čele odborné poroty soutěže Symfonie vín a sýrů a spolu s ostatními znalci bude hledat nejlahodnější kombinaci vína a sýru.

Život plný malérů / Pierre Richard
Zdroj: ČT24/ČT

Vinařství Richard propadl již v roce 1986, kdy koupil usedlost v panství Eveque u Středozemního moře a zrenovoval na něm původní vinice. Jeho vína od té doby získala řadu cen ve Francii i v zahraničí.

Vydáno pod