Milionář z chatrče posílil oscarové ambice

Londýn - Anglie udělovala své "Oscary" - filmové ceny Bafta. Ve vítězném tažení pokračoval  snímek Milionář z chatrče - Slumdog Millionaire, který v Londýně proměnil sedm nominací ve vítězství. Podivuhodný případ Benjamina Buttona o muži, který se narodí jako stařec a postupně mládne, byl stejně jako Milionář z chatrče nominován jedenáctkrát. Získal ale jen tři technické ceny - za výpravu, masky a vizuální efekty.

Milionář z chatrče líčí příběh teenagera z bombajského slumu, kterému jeho životní útrapy pomohou uspět v televizní soutěži. Relativně levný snímek, který je z velké části v hindštině, je v Británii obrovským hitem a již několik týdnů vede v žebříčku návštěvnosti. Ceny Bafta získal také jeho režisér Danny Boyle a autor scénáře podle předlohy Simon Beaufoy, dále kamera, hudba, střih a zvuk.

Stejně jako Zlaté glóby jsou britské filmové ceny považovány za důležitý ukazatel favoritů na Oscary, jejichž vítězové budou oznámeni za dva týdny. Všichni loňští nositelé Bafta za herecké výkony pak dostali i Oscary.

Nejlepším hercem byl vyhlášen Mickey Rourke za úlohu ve filmu The Wrestler (Zápasník). Svým emotivním comebackem po letech neúspěchů a skandálů oslnil britské publikum. Dostál své pověsti drsného chlapíka a po červeném koberci se prodíral davem reportérů s cigaretou na rtu. Při poděkování pak televize BBC několikrát pípnutím překryla jeho ostřejší výrazy.

Ceny za nejlepší herecký výkon se dočkala Kate Winsletová za film Předčítač. Britská média s napětím očekávala, jak bude reagovat v případě vítězství. V živé paměti tu je totiž přerývaný děkovný projev Winsletové při Zlatých glóbech. Tentokrát herečka, která byla nominována hned dvakrát (i za film Nouzový východ), udržela nervy na uzdě. Při děkovném proslovu pak připomněla spoluproducenty filmu Anthonyho Minghellu a Sydneyho Pollacka, kteří oba loni zemřeli.

Za výkony ve vedlejších rolích byli odměněni Penélope Cruzová za film Vicky Cristina Barcelona a podle očekávání in memoriam Heath Ledger za Temného rytíře.

Nejlepším neanglicky mluveným filmem byl vyhlášen francouzský Il y a longtemps que je t'aime (Už dlouho tě miluji).

Nejlepší původní scénář napsal dramatik Martin McDonagh pro film o nájemných vrazích v Bruggách. Cenu za britský film roku nedostal překvapivě Milionář, ale dokument Muž na laně o francouzském provazochodci Philippu Petitovi, který v roce 1974 přešel na laně mezi mrakodrapy Světového obchodního střediska v New Yorku.

Do sálu dorazily desítky hvězd nejen z Británie, ale i z Hollywoodu. Kromě oceněných byli v Londýně Brad Pitt a Angelina Jolieová, kteří byli oba nominováni, ale nakonec vyšli s prázdnou, Kylie Minogue, Christian Slater, Sharon Stoneová, Marisa Tomei, Amy Adamsová, Ian McKellen, Meryl Streepová či Daniel Craig.

Dojetí, ovace i drsná slova

Dojetí se nevyhnul ani režisér Terry Gilliam z někdejších Monty Pythonů, který byl oceněn za svůj celoživotní příspěvek filmu. Jeho zatím poslední film The Imaginarium Of Doctor Parnassus (Imaginarium dr. Parnasse) byl i poslední úlohou Heathe Ledgera. Film dopadl skvěle, prohlásil Gilliam, který vyjádřil naději, že bude Ledgerovi „dobrým pomníkem“.

Největší ovace při ceremoniálu zažívali tvůrci Milionáře z chatrče, ale i je překonal rocker Mick Jagger, který k všeobecnému překvapení přišel předat cenu za film roku. Nejprve sice zaklel, aby prý dokázal Rourkeovi, že nemá na nadávky monopol, ale pak nominované snímky označil za „vážné filmy pro vážnou dobu“.

Zatímco režisér vítězného filmu Danny Boyle věnoval cenu obyvatelům Bombaje, scénárista McDonagh se zase omluvil obyvatelům Brugg za to, jak nelichotivě o tomto vlámském městě hovoří hrdinové jeho příběhu. Při předávání cen se na scéně sešli novinář David Frost a Michael Sheen, který Frosta hraje v nominovaném filmu Duel Frost/Nixon.

Nejlepším filmovým debutantem byl vyhlášen britský režisér Steve McQueen za film Hunger (Hlad) o členu Irské republikánské armády Bobbym Sandsovi, který v roce 1981 zemřel při hladovce v britském vězení. Nejlepším animovaným filmem byl vyhlášen VALL-I.

  • Mickey Rourke ve filmu Wrestler zdroj: Wrestler http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/671/67017.jpg
  • Předstvitelka hlavní role a režisér filmu Už dlouho tě miluji zdroj: IMDb http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/671/67018.jpg
  • Danny Boyle zdroj: Wrestler http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/671/67019.jpg
Vydáno pod