Klaus Biesenbach: Nejsmutnější je, když se o Warholovi mluví jako o malíři

Praha - O tom, že Andy Warhol byl významným tvůrcem i v oblasti filmu, hudby a také třeba talk-shows, o životě ve slavné Factory a obecně o atmosféře druhé poloviny 60. let v New Yorku hovořil na své přednášce Klaus Biesenbach, kurátor výstavy Andy Warhol - Motion Pictures, která se právě koná v Rudolfinu. Před zaplněným sálem se snažil zasadit videa, která si mohou návštěvníci v galerii prohlédnout, do kontextu doby i Warholovy tvorby a ukázal také na mnoha příkladech, že Warholovy "screen tests" nebyly a dodnes nejsou ojedinělým počinem.

Biesenbach seznámil posluchače se situací ve Factory, zejména prostřednictvím fotografií, na nichž byli zachyceni někteří s umělcových „asistentů“ - výtvarníci, filmaři, zpěváci, modelky, kteří figurovali i na screen testech. „Factory byla několikaletou nepřetržitou scénou, reality show, jednou velkou performancí,“ řekl Biesenbach. Připomněl také, jak byly stěny postupně potaženy aluminiovou folií a z Factory se stala Silver Factory.

„Warhol byl posedlý krásou a slávou,“ řekl Biesenbach. Podle toho kurátor koncipoval i pražskou výstavu, kde je sál věnovaný známým osobnostem (Lou Reed, Dennis Hopper, Susan Sontagová) a výběru ze Třinácti nejkrásnějších hochů a Nejkrásnějších žen. Na výstavě jsou kromě toho k vidění delší filmy, které Warhol natočil, mezi nimi Spánek, Polibek, Empire nebo Jídlo. Biesenbach upozornil, že zatímco snímky díky své němosti a jednoduchosti formy působí klasickým, uhlazeným dojmem, Warholova ostatní tvorba byla pestrá a hlučná (mimo jiné skládal písně pro skupinu Velvet Undeground).

programu doprovodných akcí výstavy budou následovat další přednášky (Stanislava Ulvera, Ladislava Babuščáka ad.), hudební večer týdeníku Respekt nebo koncert The Velvet (Underground) Revival Band. 

Andy Warhol v Rudolfinu, portrét
Zdroj: ČT24