Madonnu tu nechceme, říkají někteří obyvatelé Prahy 11

Praha - Jsem šťastná, že se můžu vrátit na místa, která miluji, vzkázala Madonna na svých webových stránkách svým fanouškům. V Česku by měla vystoupit v srpnu v rámci obnoveného turné Sticky & Sweet. Koncert světové hvězdy ale obyvatelé Prahy 11, kde se má show konat, pár metrů od svých domovů nechtějí. Proti jeho uskutečnění protestovali, zastupitelé i přesto dnes přijali usnesení, v němž s koncertem souhlasí.

Lidé se bojí nejen hluku, ale především toho, že Madonnin koncert není poslední, ale první vlaštovkou. Obávají se, že pořádající společnost Live Nation Czech Republick se chystá mezi dálnicí D1 a ulicemi Na Jelenách a Roztylská postavit areál a pořádat tady několik akcí ročně. „Budeme se snažit všemi prostředky, abychom tomu zabránili. Osobně třeba zvažuji, že podám i nějakou stížnost k soudu,“ prohlásila jedna z protestujících obyvatelek Prahy 11 Bohuslava Gregorová.

Podle ředitele společnosti Roberta Porkerta jde ale o zbytečné obavy. „Je v blízkosti stanice metra, v blízkosti dálnice, v současnosti Praha nedisponuje žádným podobným areálem, i pokud jde o možnosti blízkého parkování,“ vyjmenovává sice výhody pozemku, dodává ale, že tento rok se zde chystá jen jedna akce. „Jestli budou další, záleží na tom, jak bude koncert přijat,“ tvrdí.

Lístky budou v prodeji od soboty, definitivní ano ale ještě nepadlo

Na ploše veliké 150 tisíc metrů čtverečních postaví společnost Live Nation dočasnou scénu pro 50 až 70 tisíc diváků. Vstupenky půjdou do prodeje již tuto sobotu, peníze z nich poputují i do pokladny Prahy 11. "Bavíme se asi o 4 milionech korun, které jsou samozřejmě dobré.

Chceme je použít pro naše mateřské školky a pro centrum sociálních služeb,„ uvedl starosta této městské čtvrti Dalibor Mlejnský. Pro koncert se na zasedání zastupitelstva vyslovila i starostka Prahy-Kunratic Ivana Kabelová: “Já takovým megaakcím nefandím, ale uvědomuji si, že pro spoustu lidí to bude životní zážitek."

Většinu pozemků mezi dálnicí D1, ulicemi  Na Jelenách a Roztylská vlastní soukromníci, část ale patří hlavnímu městu, které proto musí s akcí souhlasit. Koncert ještě musí odsouhlasit policie, dopravní podnik, hlavní město se všemi svými odbory. Je třeba také souhlas policie a dopravního podniku. Definitivní ano by tak mohlo padnout do dvou měsíců.

Společnost Live Nation chtěla postavit koncertní areál na Chodově již v roce 2004. Přírodní amfiteátr měl pobrat asi padesát tisíc diváků, kteří by přišli na koncert například Paula McCartneyho, Davida Bowieho nebo Lenny Kravitze. Areál ale odmítlo tehdejší vedení radnice a společnost si pronajala pozemek bývalých sléváren ČKD ve Vysočanech.

Dneska sníh, v srpnu koncert pro 50 tisíc lidí
Zdroj: ČT24