Přehlídka České divadlo 2009 začíná

Praha - V neděli 15. února byla zahájena jarní část přehlídky regionálních scén České divadlo 2009, kterou už počtrnácté pořádá umělecká agentura Foibos. V rámci zahajovacího představení, jímž byla na jevišti Divadla na Vinohradech legendární veselohra Brandona Thomase Charleyova teta v nastudování Městského divadla Brno, byly už poosmé oceněny nejlepší inscenace a výkony minulého ročníku. Prezidentem toho letošního se stal člen činohry Národního divadla v Praze Miroslav Donutil.

„Přál bych si, aby vznikl festival regulérní, dejme tomu v desetidenní lhůtě. Aby měli umělci možnost se potkat, říct si, co bude zapotřebí, vidět své kolegy,“ prohlásil při zahájení Donutil.

„Kdysi jsme si nazvali města, která mají profesionální scénu, městy divadelními. Působí v nich téměř čtyři desítky souborů, z nichž jsme v Praze v uplynulých ročnících prezentovali všechny. Některé každým rokem, jiné střídavě, všechny však podle toho, mohou-li z uplynulé nebo současné sezony nabídnout něco nadprůměrného,“ řekl Josef Černý z agentury Foibos. Upozornil, že tato organizace věnuje od počátku své existence velkou pozornost divadlu.

Mezi hosty XIV. ročníku přehlídky České divadlo budou například herci z Mladé Boleslavi, Kladna, Chebu, Zlína, Hradce Králové a Českých Budějovic. „Inscenaci hry Elieho Wiesela Šamhorodský proces (Soud nad Bohem) uvedou v polovině března členové brněnského Divadla U stolu. V dubnu zastoupí brněnské divadelníky i členové Divadla Polárka,“ dodal Černý.

Součástí galavečera bylo i ocenění divadelních počinů za loňský ročník - například cenu za nejlepší ženský herecký výkon získala Tereza Richtrová za roli Medey ve stejnojmenné inscenaci Slováckého divadla Uherské Hradiště. Divácky nejúspěšnější inscenací se zase stalo představení O myších a lidech v podání Městského divadla Mladá Boleslav.

„Když děláte práci, kterou milujete a pro kterou hoříte a jste za ni oceněni ještě takhle, tak to je báječné,“ řekla ke svému ocenění Richtrová. „Já jsem snad mnoho věcí vymyslel, ale nestál bych tady, kdybych neměl tak dobré herce,“ poděkoval souboru režisér Kettner.

Jarní část přehlídky zakončí 23. června soubor Dany Vackové, jehož členové uvedou v zahradě strašnické Trmalovy vily v Praze, která je sídlem Foibosu, inscenaci Svatojánská noc s podtitulem Kytice. Tradiční součástí Českého divadla je uvádění všech představení se simultánním překladem do znakové řeči - a bude tomu tak i letos. Zpřístupněním divadla pro sluchově postižené spoluobčany naplňují organizátoři požadavek rovného přístupu ke kulturním službám pro tuto znevýhodněnou společenskou skupinu.

  • Prezident Festivalu České divadlo a první dáme ČR při zahájení přehlídky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/684/68378.jpg
  • Režisér Městského divadla Mladá Boleslav autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/684/68379.jpg