Blanche a Marie – hra o naší budoucnosti

Praha - V české premiéře a v režii Jana Nebeského uvádí Divadlo Na zábradlí hru Pera Olova Enquista Blanche a Marie. Dramaturgie Divadla Na zábradlí inscenací Enquistovy hry posiluje svou aktuální tendenci přinášet divákovi dosud nehrané texty v české premiéře. Blanche a Marie je hrou o době, v níž se rodí naše budoucnost. Je příběhem polské vědkyně, která za svou vědeckou práci obdržela dvě Nobelovy ceny a Blanche Wittmanové, oblíbené pacientce a milence J.M. Charcota, lékaře pařížské nemocnice Salpêtrière, který proslul experimenty s hypnózou při léčbě takzvané ženské hysterie.

Blanche se po Charcotově smrti stane asistentkou Marie Curie a sdílí s ní vědecké i soukromé peripetie. Navíc se rozhodne pro zcela nový výzkum: chce najít a postihnout atomovou váhu nejstaršího prvku - lásky. Setkáváme se zde s nezvyklým milostným příběhem dvou žen, který je osudově poznamenán nebezpečným zářením nově objeveného prvku z jáchymovského smolince.

Per Olov Enquist se vepsal do kulturního povědomí již svým debutem v šedesátých letech minulého století a stále si drží osobitou autorskou „fyzičku“. Ta spočívá v dokumentárním charakteru tvorby, prostřednictvím kterého autor postihuje kontroverzní témata dnešní doby. V případě Blanche a Marie jde o okolnosti objevu radia, nového chemického prvku, který s neviditelnou, ale definitivní silou poznamenává historii lidstva nejen dvacátého století.

Inscenace Blanche a Marie je třetí premiérou Divadla Na zábradlí v sezóně, v níž divadlo slaví 50. let od své první premiéry Kdyby tisíc klarinetů. Premiéra 21. února 2009. Režie Jan Nebeský. Hrají:  Marie  Curie-Skłodowská - Marie Spurná, Blanche Wittmanová- Lucie Trmíková, Sigmund Freund - Igor Chmela, Jean-Martin Charcot - Miloslav Mejzlík, Joseph Babinski - Ladislav Hampl, Jane Avrilová - Kristina Maděričová.