AniFest 2009 celý v novém

Praha - Poprvé ve dvou městech se letos uskuteční osmý ročník mezinárodního festivalu animovaných filmů AniFest. Od 1. do 4. května bude v Třeboni a od 7. do 10. května nově v Teplicích. Z více než 1100 snímků, které jejich tvůrci přihlásili do soutěže, vybrala komise 250 titulů, z nich čtyři celovečerní. Festival se uskuteční jako oficiální doprovodná akce českého předsednictví v Radě Evropské unie pod záštitou ministrů zahraničí, školství a kultury.

Cílem nového vedení je rozšířit diváckou obec festivalu, připravit technicky kvalitní projekce, pro všechny zájemce zajistit místa v sálech a přiblížit animovanou tvorbu mladým divákům, seznámit je s tvůrci, filmy, novými cestami animace.

Třeboň bude hostit mezinárodní soutěž v kategoriích krátký a celovečerní film, soutěž českých animovaných filmů a akce určené odborníkům a profesionálům. Teplice se více zaměří na laickou veřejnost, budou místem mezinárodní soutěže studentských filmů, pásma škol a zakázkové tvorby (tj. reklama, videoklip, seriály atd.). Všechna pásma budou v obou městech reprízována, v Třeboni i Teplicích bude vyhlášena také divácká soutěž. 

Organizátoři o Teplicích:

„Teplice jsou městem uprostřed velkého regionu, v blízkosti Ústí nad Labem, kde sídlí vysoká škola s uměleckou fakultou, mají odpovídající technické zázemí, prostory pro doprovodné akce. Navíc je zde i krásný lázeňský park, divadlo a dům kultury v dosahu několika kroků, levné menu i ubytování, vstřícné zázemí a služby. Jsme přesvědčeni, že AniFest svým rozdělením do dvou měst neztratí nic ze své zajímavosti, ba naopak, získá další diváky, nové dětské animátory, nové příznivce.“

Do celkového rozpočtu ve výši 15 milionů korun však organizátorům stále téměř třetina schází. „Granty však zatím nejsou uzavřeny a čekáme i na příspěvek ministerstva kultury. Vzhledem ke dvěma místům jsme žádali o vyšší částku - zatím jsme však dostali polovinu té loňské,“ říká hlavní manažerka festivalu Barbara Tůmová.

Festival nabídne i retrospektivy italské animace a tvorby Eduarda Hofmana, který by se letos dožil 95 let. „Podtitulem letošní přehlídky je Svoboda animace. Dvacetileté jubileum pádu železné opony připomene pásmo animovaných snímků, které vznikaly za minulého režimu a v distribuci se objevily v podobě, jak si to jejich tvůrci nepředstavovali,“ dodala dramaturgyně AniFestu Michaela Mertová.

Teplice - Krušnohorské divadlo
Zdroj: ČT24/www.teplice.cz