Rumunské tsunami se dovlnilo až do Prahy

Praha – Současná rumunská kinematografie se od pátečního do úterního večera představuje českým divákům v Kině Ořechovka. Rumunská nová vlna, jak bývají snímky vzniklé po roce 2000 označovány, přináší na plátna pokud možno co nejautentičtěji každodenní zkušenost obyčejného člověka. "Jde zhruba o deset režisérů, každý z nich je silná individualita a dohromady tvoří spíše tsunami," uvedl o filmové vlně v Rumunsku tamější režisér George Dorobanţu. Jeho film Výtah bude uveden také v rámci pražského festivalu.

Přehlídku zahájily včera večer dva snímky. Zkouška (2003, režie: Titus Munteanu) o mladém muži, jenž je za zločin, který nespáchal, odsouzen k pětadvaceti letům vězení, a cenami ověnčený film Cristiana Mungiu 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny. Až do 24. února budou v Kině Ořechovka promítány současné rumunské snímky – od 17:30 a 20:00. Návštěvníci mohou celkem – i s pátečním promítáním – zhlédnout devět celovečerních a pět krátkých filmů.

Přehlídka rumunských filmů se koná v rámci celoročního projektu Ořechovka – v kině jako doma. Vznikla ve spolupráci s Rumunským kulturním institutem. Součástí přehlídky je také soutěž o cestu do rumunských hor.

Jaké filmy přinese rumunská nová vlna

VÝTAH (Elevator)

2008, režie: George Dorobanţu; promítání: 21. 2. v 17:30)

Komediální drama na minimálním prostoru: chlapec s dívkou touží být spolu sami. Opuštěná továrna na okraji města se pro jejich plán zdá být ideálním místem. Ale jen do chvíle, kdy nastoupí do špatného výtahu…

PAPÍR BUDE MODRÝ (Hirtia va fi albastra)

2006; režie: Radu Muntean; promítání: 21. 2. ve 20:00

V divácky přitažlivé formě válečného dramatu vykreslují tvůrci atmosféru hektických dní rumunského protikomunistického převratu, který byl na rozdíl od toho našeho mnohem méně sametový.

12:08 NA VÝCHOD OD BUKUREŠTI (A fost sau n-a fost?)

2006; režie: Corneliu Porumboiu; promítání: 22. 2. v 17:30

Komedie o tom, jak rádi sami sebe necháváme klamat vlastní pamětí. V současném televizním studiu pan Piscoci a pan Jderescu vzpomínají, jak v roce 1989 organizovali ve svém městečku protitotalitní revoluci.

RYNA (Ryna)

2005; režie: Ruxandra Zenide; promítání: 22. 2. ve 20:00

Křehký příběh šestnáctileté Ryny je zasazen do ospalé krajiny dunajské delty, kde se vůbec, ale opravdu vůbec nic neděje. Až jednou… Film mladé rumunské režisérky Ruxandry Zenide, bývalé studentky pražské FAMU, vznikl podle scénáře Marka Epsteina.

SMRT PANA LAZARESCA (Moartea domnului Lazarescu)

2005; režie: Cristi Puiu; promítání: 23. 2. v 17:30

Opravdu hodně černá komedie, v níž jako v životě všechno začne docela nevinně: dvaašedesátiletý důchodce pan Lazarescu si původně chtěl jen nechat vyšetřit bolavý žaludek. Jenže jak vás jednou medicínsko-průmyslový komplex popadne do spárů, není cesty zpět.

CALIFORNIA DREAMING

2006; režie: Cristian Nemescu, promítání: 23. 2. ve 20:00

Vojenský vlak NATO pod velením kapitána Jonese míří přes Rumunsko k srbským hranicím. Nepočítal ovšem s lehce mafiánským přednostou Doiaruem a jeho malým nádražíčkem plným vedlejších kolejí… Komedie o tom, že na všem se dá vydělat.

ZÁPAD (Occident)

2002; režie: Cristian Mungiu; promítání: 24. 2. v 17:30

Celovečerní debut režiséra filmu „4 měsíce, 3 týdny, 2 dny“ podává ve třech prolínajících se dějových liniích výstižný obraz současné východní Evropy. Lidí, kteří v ní žijí své obyčejné životy a sní své obyčejné sny.

NEJLEPŠÍ KRÁTKÉ FILMY

2003—07; promítání: 24. 2. ve 20:00

Pětice krátkometrážních snímků oceněných na řadě filmových festivalů po celém světě.

/zdroj: Kino Ořechovka/

Hostem festivalu bude mladý režisér George Dorobanţu, jehož film Výtah získal na Fresh Film Festu v Karlových Varech cenu za režii:

Jedná se o snímek, který jste natočil za málo peněz ve velmi stísněném prostoru, protože vypráví příběh dvou mladých lidí, kteří uvíznou ve výtahu někde na okraji Bukurešti…

Skutečně to byl film s velice omezeným rozpočtem, který jsme natočili ve výtahu v Bukurešti před třemi a půl lety. Za 14 dní jsme ho dokončili. Jednu z cen získali také na Fresh Film Festu v ČR.

Jaká byla vaše cesta k tomuto filmu? Je to váš debut, jak obtížné bylo snímek natočit?

Vložili jsme do práce všechno nadšení. Chtěli jsme dělat film, ale žádný z nás neměl žádnou filmovou školu. Začali jsme ho realizovat, aniž bychom věděli, co děláme. A stálo nás to hodně potu, než jsme to dovedli do konce. Původně to byla divadelní hra, kterou jsme viděli a chtěli jsme zachytit ve filmové dynamičnosti. Říkali jsme si, že stojí za to, abychom z ní udělali film.

Mluví se o tom, je to koneckonců i název festivalu, že je v Rumunsku teď nová filmová vlna. Je to tak i z vašeho pohledu?

V Rumunsku je v současné době určitá filmová kapacita. Myslím si, že je to větší skupina režisérů, ne vlna. Vlna není podle mě příliš vhodný název. Ale používá se možná v tom smyslu, že rumunské filmy dozrály, myšleno autorské filmy. Jde zde zhruba o deset silných režisérů v současné době, ale každý z nich je individualita a všichni dohromady tvoří něco jako tsunami.

celý rozhovor

  • Z filmu California Dreaming zdroj: Kino Ořechovka http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/697/69605.jpg
  • Z filmu Smrt pana Lazaresca zdroj: Kino Ořechovka http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/697/69603.jpg
  • Z filmu Západ zdroj: Kino Ořechovka http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/697/69601.jpg
  • Z filmu Výtah zdroj: www.mediafax.ro http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/697/69610.jpg