Umučená světice jde do aukce

Praha - Jedním z hlavních magnetů první tuzemské večerní aukce, která bude 25. března v pražském Topičově salonu, je vzácná olejomalba z konce 14. století Umučení světice. Byla perlou sbírky továrníka a mecenáše Jindřicha Waldese. Znalci umění odhadují cenu na 12 až 15 miliónů korun. Obraz neznámého českého mistra o rozměrech jen o něco větších než je papír velikosti A4 znázorňuje poslední scénu legendy umučení světice, zřejmě sv. Barbory nebo sv. Kateřiny Alexandrijské. Ještě nedávno visel pod neprůstřelným sklem ve stálé expozici Metropolitního muzea v New Yorku. Waldesův syn Jiří ho teď chce prodat v aukci v Česku, kam podle něj právem patří.

Jindřich Waldes zakoupil obraz v roce 1917 v aukci v Berlíně, tehdy za něj zaplatil 50 tisíc zlatých. „Dal za to asi tolik peněz, kolik byste zaplatili za dva domy na Staroměstském náměstí,"uvedl Jiří Rybář, ředitel 1. Art consulting. S velkou slávou a publicitou obraz převezl do Čech, kde zůstal až do roku 1938, kdy rodina před nacismem emigrovala.

„Tento obraz si továrník Waldes cenil nejvíce, proto si ho s sebou rodina vzala do New Yorku,“ upřesnil Vladimír Lukeš z Adolf Loos Apartmant and Gallery. Vyvolávací cena obrazu bude 10 a půl milionu korun. Pokud se prodá, zařadí se do desítky nejdražších děl vydražených v tuzemských aukčních síních a pravděpodobně bude i prvním prodaným dílem starých mistrů mezi pracemi autorů 19. a 20. století.

„Tyto obrazy se objevují velmi vzácně. Teď nedávno na zahraniční dražbě byla věc z tohoto období dražena. Byla to jenom kresba na papíře a dosáhla ceny přes 400 tisíc eur,“ upozornil Rybář.

Březnová aukce nabídne dalších 40 obrazů výhradně českých autorů. Nejdražší jsou Kupkovy „Vertikály“ z roku 1935 s vyvolávací cenou 20 a půl milionu korun.

Waldes Koh-i-noor

Waldesova značka, Miss KIN, vznikla na lodi plující roku 1912 do USA kde potkal slečnu Elisabeth Coyens která si vložila do oka Waldesovu patentku. František Kupka namaloval Miss KIN v olejových barvách a Vojtěch Preissig zhotovil graficky firemní logo. Další používané značky byly Otello a Koh-i-noor.

Waldes Koh-i-noor s hlavní výrobou v Praze-Vršovicích se za třicet let vypracoval na velký koncern, vyrábějící všechny druhy kovové galanterie s odbočkovými závody ve Varšavě, Drážďanech, Paříži, Vídni, Barceloně a v New Yorku.

V roce 1939 byl Jindřich Waldes pro svůj židovský původ zatčen gestapem a dva roky vězněn v koncentračních táborech Dachau a Buchenwald. V roce 1941 ho jeho rodina, kterou Jindřich nechal emigrovat do USA před válkou (on sám z vlasteneckých důvodů se rozhodl zůstat v Československu), z nacistického vězení vyplatila za osm milionů korun. Waldes však nepřežil dlouhou plavbu a za nevyjasněných okolností v květnu 1941 zemřel v kubánské Havaně kde loď zakotvila během cesty.