Národní muzeum zrušilo expozici Emy Destinnové ve Stráži n. Než.

Stráž nad Nežárkou - Pražské Národní muzeum zrušilo expozici Emy Destinnové, kterou před necelými třemi lety otevřelo ve Stráži nad Nežárkou. Zdejší zámek slavné pěvkyni patříval a jeho současní majitelé ho po opravě otevřeli s cílem připomenout Destinnovou na prohlídkové trase i při koncertech. Národní muzeum však nesouhlasilo se způsobem vystavování cenných exponátů.

Ve Stráži bylo donedávna z Národního muzea asi 30 exponátů. Když koncem loňského roku vypršela smlouva, muzeum už ji na rozdíl od předchozích let neobnovilo. „Jednak nebyl zájem ze strany majitelů zámku a jednak majitelé zámku nedodrželi smluvní podmínky co se týče klimatu a ochrany exponátů,“ řekl náměstek ředitele NM Karel Ksandr.

Podle něho byly hlavním problémem vlhkost a teplota. Muzeu vadilo, že v interiéru byla větší vlhkost, než předepisovala smlouva, a že zámek nebyl přes zimu vytápěný. „Z důvodu ochrany cenných exponátů jsme do nového smluvního vztahu už nevstoupili,“ dodal. Nyní jsou předměty až na jeden šál, který se ještě dohledává, zpět v Praze. Nenahraditelná hodnota exponátů spočívá podle Ksandra v tom, že to jsou originály - například kostýmy či věci, jichž se pěvkyně dotýkala.

Klasicistní zámek včetně rozsáhlého parku získali v restituci majitelé z Kanady a USA, kteří jej roku 2002 prodali manželům Doubravovým. Ti ho květnu roku 2006 otevřeli veřejnosti - v přízemí vznikla ve spolupráci s NM prohlídková trasa o životě a díle Destinnové, konají se tam koncerty.

Velké plány má Vítězslav Doubrava, jehož manželka zámek vlastní, i pro tuto sezonu. Expozice se podle něho od května rozroste ještě do prvního patra a kromě Destinnové připomene i další pěvkyni kráčející v jejích stopách, a to sopranistku Jarmilu Novotnou zpívající i v Metropolitní opeře. Atraktivní bude podle Doubravy zpřístupnění privátu Emy Destinnové, a to včetně její ložnice s legendárním tajným východem.

Věci z muzea prý v zámku chybět nebudou, protože jich nebylo mnoho. „Nebyla to významná část, takže výstava může pokračovat, dokonce se ještě rozšíří a dostane jiný ráz. Máme nasmlouváno kolem 500 exponátů z různých míst, kde Destinnová působila, to znamená i z Londýna, Berlína a Spojených států,“ uvedl Doubrava. Návštěvníci podle něho najdou i předměty z archivu Pražského hradu a z Městského muzea v Praze, muzeí v Jindřichově Hradci a Českých Budějovic. Novou expozici chce otevřít v květnu.

Hrozí i soud

Spolupráce Národního muzea a Doubravových bude mít podle Doubravy možná soudní dohru. Majitelé zámku totiž podali stížnost na ministerstvo kultury, protože NM podezírají, že se o exponáty dostatečně nestará a v jejich evidenci jsou nedostatky. Ksandr se k otázce dalšího možného sporu nevyjádřil.

Kritiku si loni vysloužily stavební úpravy v zámku, který je kulturní památkou, protože při opravě střechy se změnily vikýře. Za porušení zákona o památkové péči udělili jindřichohradečtí památkáři pokutu 200 000 korun, ale krajský úřad pak toto rozhodnutí zrušil. Vedoucí oddělení památkové péče Milan Bureš řekl, že případ se nyní bude řešit pomocí stavebního zákona, protože nahrazení původních vikýřů neodpovídá pravidlům péče o památky.