Kameraman František Uldrich byl oceněn za celoživotní dílo

Praha - Včera večer v kině Lucerna předávala Asociace českých kameramanů ceny vynikajícím tvůrcům filmového obrazu. V čele poroty zasedl režisér Hynek Bočan. Ocenění za celoživotní dílo si převzal František Uldrich, kameraman více než čtyř desítek celovečerních filmů, řady dokumentů a seriálů. Spolupracoval na nich například s režiséry Františkem Vláčilem, Jiřím Menzelem nebo Evaldem Schormem.

Výročními cenami asociace odměnila kameramana Vladimíra Smutného za práci na válečném filmovém dramatu Václava Marhoula Tobruk a kameramana Martina Šece za televizní snímek BrainStorm (režie Jiří Strach).

Karel Fairaisl převzal čestné uznání za debut v celovečerní hrané tvorbě, konkrétně za film Filipa Renče Hlídač č. 47. Uděleno bylo také Uznání Jaroslava Kučery jednomu z posluchačů FAMU za mimořádný počin v oblasti obrazové koncepce filmu. Asociace dala na návrh katedry kamery a ocenila Reinera Nagela za film Sen.

Letošní laureát ceny za celoživotní dílo František Uldrich absolvoval část vysokého učení technického a v letech 1956-1963 tvořivý filmový obraz na FAMU. Stal se vyhledávaným spolutvůrcem řady filmů, osobností s vlastním rukopisem moderního dramatického obrazu. Patří do čtvrté generace české kameramanské školy s vlivy civilismu a neorealismu. Svou tvorbou zpečetil konec epochy černobílého filmu obrazovými monumenty Údolí včel v roce 1967, Adelheid z roku 1969 a Hadí jed a Stín kapradiny z první poloviny 80. let.

Asociace českých kameramanů sdružuje na 190 členů. Jejím cílem je přispět k publicitě kameramanské profese a jejích špičkových děl. Do 19. března je v prostorách pražské VŠE umístěna výstava fotografií členů asociace s názvem Kameramani fotografují.

Vydáno pod