Pravoslavné ikony sloužily v Rusku i jako lavičky, teď je vystavují

Moskva - Unikátní sbírku pravoslavných ikon ze 14. až 16. století vystavuje Puškinovo muzeum umění v Moskvě. Mnohé z uměleckých děl se objevují na veřejnosti vůbec poprvé, jsou zapůjčeny ze sbírek soukromých sběratelů. Pod jednou střechou se tak poprvé v historii novodobého Ruska setkávají doposud neznámé klenoty ruského středověku.

Mnohé z vystavovaných ikon mají za sebou dramatický osud. Například vzácná ikona archanděla Gabriela z 16. století sloužila v komunistických dobách jako lavička. Jsou na ní ještě vidět stopy po hřebících.

Pro sovětské úřady byla církev zpátečnickou organizací, kterou je třeba zničit stejně jako symboly ruského pravoslaví - ikony. „Braly se, když bylo potřeba opravit plot, zakrýt okno nebo prostě něco spravit,“ říká kurátorka výstavy Alina Loginová.

Shromáždění sto třiceti ikon na výstavu trvalo kurátorům několik let. Jednání se soukromými majiteli nebyla jednoduchá, i když mnozí z nich pomohli středověká umělecká díla zachránit. Například ikonu sv. Jiřího z 15. století, která ve 30. letech 20. století zmizela a do Ruska se vrátila teprve před několika lety - právě díky soukromému sběrateli. Veřejných výstav se ale mnozí z nich ještě donedávna báli.

Vydáno pod