Malý Tonda tlustá hlava aneb české osobnosti v bublinách

Brusel/Plzeň - Česko se rozhodlo představit významné české osobnosti ze současnosti i historie Belgii prostřednictvím toho, pro co má tato země slabost - komiksu. V Muzeu komiksů v Bruselu si odedneška mohou návštěvníci například přečíst, nebo lépe prohlédnout, jak se Václav Havel nesměle seznamoval se svou první ženou Olgou. Autory neotřelých komikových seriálů z výstavy Czechriculum Vitae jsou studenti Západočeské univerzity.

„Pracovali celé dva semestry na tom, aby vznikly komiksy, reprezentující české osobnosti, které jsou v historii České republiky důležité,“ uvedla o nadšeném zapojení studentů do projektu Lenka Bryndová z Ústavu umění a designu ZČU.

Výsledkem několikaměsíční práce jsou komiksy například o Franzi Kafkovi, Janu Amosi Komenském, Františku Křížíkovi či Jiřím Hanzelkovi. Již zmiňovaný Václav Havel se s Olgou seznamuje nesmělými dotazy, zda by jí mohl dát něco přečíst. Komiks Little Tony Fat Head (Malý Tonda tlustá hlava) prozrazuje, že řeznickému synkovi Antonínu Dvořákovi se ostatní děti posmívaly.

Komiksová výstava Belgičany nejspíše zaujme. Belgie je totiž komiksová velmoc, kreslené příběhy, označované za „deváté umění“, k ní patří stejně jako pivo nebo čokoláda. Valonsko například vyhlásilo letošní rok rokem komiksu.

„Hřeje mě u srdce, když vidím, že Evropu nepojí jen ekonomika a politika, ale také kultura. České komiksy jsou stejné jako belgické - stylem, uměním, zájmem o komunikaci,“ prohlásil při zahájení výstavy ředitel bruselského Muzea komiksů Willem de Graeve.

Václav Havel balí Olgu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod