Cyklus Vráceno v restituci ukazuje slušné a pracovité lidi

Praha - Česká televize od čtvrtka 5. března vysílá dokumentární cyklus Vráceno v restituci. Režisér Jiří Střecha sleduje dramata restituentů a jejich předků v osmi dílech. Nevšední rodinné i osobní příběhy spojené se ztrátou majetku, někdy i ztrátou občanství a společenského uplatnění, odrážejí naše dějiny. Na jejich pozadí pak jednotlivé osudy vlastníků nemovitostí vyznívají přes všechny složitosti optimisticky.

„Tento cyklus ale není o podnikání. Spíš o tom, jak šel život za první republiky, za nacistů, za komunistů a po roce 1989. Fučel tu občas všelijaký vítr, ale některé stromy neohnul. Chtěl jsem tímto cyklem potěšit. Totiž sdělit, že v naší zemi nežijí jen silikonové krásky a trapní politici, jak se to někdy jeví v zrcadle médií. Mezi námi jsou i silné a zajímavé osobnosti, stojící za pozornost a následování. Lidé, kteří pro tuto zemi něco udělali. Můžete namítnout, že jako podnikatelé to dělají především pro sebe. Jistě, ale ty dvě věci se u slušných lidí nevylučují. Naopak,“ říká režisér a scenárista Jiří Střecha.

„Na začátku jsem uvažoval, zda se mají objevit kladné i záporné příběhy, tzn. restituce, kdy majetek neskončil dobře. Nakonec se ukázalo, že to není podstatné, důležitý je osud lidí s majetkem spojený. S ním bylo spojeno obrovské úsilí předchozích generací. V sedmi dílech z celkových osmi vyprávíme o tom, jak se nynější generace chopily majetku svých předků, jak se k jejich předcházejícímu úsilí bez zaváhání přidaly. Často jsou to lidé už starší, kteří kvůli rodovému dědictví opouštějí své třeba i výnosné profese a stanou se něčím úplně jiným, např. likérníky,“ dodává režisér.

5. března na ČT2 ve 22:15 je vysílán první díl cyklu s názvemČtyři století. Čtyři století je domovem rodu Wratislavů jihočeská vesnice Dírná nedaleko Soběslavi. Tady přečkali třicetiletou válku i nacistickou okupaci. V roce 1948 byl majetek rodu znárodněn a majitel panství uvězněn. V restituci byly potomkům vráceny polnosti, rybníky a lesy. Všechny získané peníze znovu okamžitě reinvestovali. „Kdybych musel odejít z Dírné, tak do tří týdnů umřu,“ říká Evžen Wratislav, otec tří dcer, a doufá, že bude mít vnuka a firma Wratislav bude existovat dál.

Další díly cyklu jsou:

Absinth Redivivus - o rodiněRadomila Hilla, který začal vyrábět oblíbený rum s lodičkou na etiketě a vrátil světu absint;

Návrat do Poličky - oWitzových, majitelích pivovaru;

Želví polévka a šampaňské - příběh pětinásobného mistra republiky v cyklistice Františka Martínka a čtyř generací jeho rodiny, která podniká v oboru barev a laků;

Příběh skleněného pilníku -orodině Blažkových a jejich sklárně;

Ukradený čas - o hodinářské dynastii Hainzů, která se zasloužila o obnovu pražského orloje;

Navzdory letokruhům - o firmě Procházkových, výrobcích interiérových dveří;

Na vlnách střídavého proudu - příběh blízkého spolupracovníkova Edisona a zakladatele ČKD Emila Kolbena a jeho vnuka Jindřicha Kolbena.

Vráceno v restituci lze sledovat také v internetovém iVysílání ČT:  http://www.ivysilani.cz/