Summit regionů doprovodí akce Ochutnejte Evropu

Praha - Dvoudenní Evropský summit regionů a měst doprovází gastronomické a kulturní akce pod názvem Ochutnejte Evropu. Pořadatelé akcí vyzývají, aby lidé zapojili své smysly a vychutnali si mix kultur a specialit ze všech koutů našeho kontinentu. Zkusit mohou staropražský kabaret, irský step, maďarský folklor nebo řecký hip hop. Evropské regiony jako na dlani se budou představovat od 5. do 7. března vždy téměř po celý den na Václavském a Staroměstském náměstí.

Při ochutnávce vína, sýrů nebo cukrovinek z jednotlivých evropských regionů si ti, kteří na tato dvě pražská náměstí zavítají, mohou poslechnout vedle českých interpretů - Čechomor, Gipsy.cz nebo Ivy Frühlingové - samozřejmě i ty zahraniční. Vstupy na všechna představení jsou zdarma.

Už dnes večer například v dolní části Václavského náměstí zahrají newyorští Fun Lovin' Criminals. Se svou směsí funky, blues a rocku jezdí do České republiky vystupovat už od 90. let minulého století. Po nepříjemném překvapení na hradeckém festivalu Happy Days, kam na ně přišlo loni jen pár stovek zájemců, se nyní pokusí oslovit posluchače v hlavním městě.

Vedle Fun Lovin' Criminals se ve čtvrtek představí také třeba nizozemští Kraak & Smaak, kteří jsou s nadsázkou označováni za třetí nejznámější vývozní artikl z Nizozemska hned po pivu Heineken a malíři Vincentu van Goghovi. V pátek se mohou návštěvníci těšit ze zahraniční kuchyně například na řeckého rappera Sifu Versuse. Celý program

Téma setkání - dopad krize na regiony

Na Evropském summitu regionů a měst, který se koná od 5. března v Praze, se sejde několik stovek zástupců přibližně 250 regiionů a měst z celé Evropy. Tématem setkání bude především dopad ekonomické krize na regiony, cílem ale není přijmout konkrétní řešení nebo učinit konkrétní krok. Regionální summit je zatím největší akcí českého předsednictví.