Výstava Republika prodloužena do 6. července

Praha - Výstava v hlavní budově Národního muzea na Václavském náměstí věnovaná první Československé republice bude téměř o tři měsíce prodloužena - místo 15. března skončí až 6. července. Největší letošní výstavu v muzeu si během pěti měsíců prohlédlo 145 tisíc lidí a muzeum přišlo s další novinkou - prodloužením otevírací doby. Návštěvníci se tak budou moci v muzeu zdržet každou středu až do 20 hodin.

Šaty Žofie Chotkové, vyznamenání potřísněné krví… 

Expozice seznamuje zájemce prostřednictvím exponátů se vznikem i zánikem Československa i s životem ve městě a na venkově. Mohou si prohlédnout předměty včetně šatů Žofie Chotkové, vyznamenání Františka Ferdinanda d'Este potřísněné krví po atentátu v Sarajevu, leteckou bundu Milana Rastislava Štefánika, kterou měl oblečenu v den smrti, i šaty z módního salonu Hany Podolské.

Po 15. březnu už návštěvníci neuvidí originály mnichovských dohod, které se vrátí ke svým zapůjčitelům. Na území České republiky se tyto dokumenty ocitly poprvé. 22. března pak skončí i prezentace osobností a kultury první ČSR v Hollareu. Tam patří mezi nejzajímavější předměty šaty Adiny Mandlové, legionářská uniforma Zdeňka Štěpánka, obrazy Toyen, Jindřicha Štýrského a stříbrná medaile z mistrovství světa ve fotbale v Římě 1934.

Výstava byla rozšířena o část určenou dětem - doprovodnou výstavu o hračkách z období první ČSR. Pod názvem Hračky naší Kačky potrvá do 17. května.

Doprovodné přednášky

11. 3.
Tajemství Mnichovské dohody
- PhDr. Jan Boris Uhlíř, Ph.D.

25. 3.
Světoví architekti v meziválečném Československu
- Bc. Karel Ksandr

8. 4.
Prvorepublikový film
- Mgr., MgA. Tereza Dvořáková)

Více informací zde

Republika
Zdroj: ČT24/Národní muzeum