Daria Klimentová dnes v Praze jako Odetta/Odilie

Praha - Primabalerína Anglického národního baletu Daria Klimentová bude v neděli 8. března opět hostovat ve Státní opeře Praha v dvojroli Odetty/Odilie v Čajkovského Labutím jezeře. Nejslavnější česká tanečnice současnosti bude mít jako partnera v roli prince prvního sólistu Portugalského národního baletu Carlose Pinillose. Při jejím druhém vystoupení 17. března s ní bude tančit první sólista Švédského královského baletu Jan-Erik Wikström.

Daria Klimentová (1971) patří ke světové baletní špičce. Hned po absolvování Pražské konzervatoře v roce 1989 se dostala do baletu Národního divadla na pozici sólistky. „Ve sboru jsem vlastně nikdy netancovala,“ říká dnes. Po tříleté domácí zkušenosti a vítězstvích v soutěžích v Pretorii, Ósace a Kapském Městě přijala nabídku baletního souboru Kapského Města, kde získala angažmá jako první sólistka.

Poté tři sezony působila ve Skotském baletu v Glasgow a nakonec získala angažmá v Anglickém národním baletu v Londýně. Její působení trvá už více než deset let. Jako primabalerína této scény premiérově tančí veškerý klasický repertoár. Organizátoři kampaně k předsednictví České republiky Evropské unii si ji vybrali jako jednu z osobností, které zemi reprezentují.

Klimentová zkouší v Praze před vystoupením dva až tři dny. „Je to balet, který jsem tančila za svoji kariéru nejvíc,“ říká. V současnosti ho podle svých slov tančí 3-4krát do roka při hostování. „Když ho má na repertoáru náš soubor, tančím Odettu/Odilii tak dvakrát do týdne asi tři měsíce,“ upozorňuje tanečnice.

Současnou inscenaci Labutího jezera uvedla Státní opera Praha v premiéře v březnu 2007. V původní scénické verzi Mariuse Petipy a Lva Ivanova vzniklo představení v choreografii a režii šéfa baletního souboru Pavla Ďumbaly a Hany Vláčilové. V hlavních rolích se střídají sólisté Státní opery Praha Anna Ščekaleva a Ondřej Novotný se sólisty Národního divadla v Praze Nikolou Márovou a Michalem Štípou, od počátku se počítalo také s hosty, zejména s Klimentovou, která zde s velkým úspěchem vystoupila několikrát v roce 2007 i 2008. 

Labutí jezero současně uvádějí obě dvě baletní scény v Praze. V Národním divadle měla 12. února premiéru nová inscenace, kterou připravil známý dánský tanečník, choreograf a režisér Kenneth Greve.

Vydáno pod