Flemingová vystoupí v MET jako Rusalka

New York - Světově proslulá americká sopranistka Renée Flemingová se dnes večer v newyorské Metropolitní opeře (MET) vrátí k Rusalce, o níž říká, že patří mezi její nejoblíbenější role. Hudební pohádku českého skladatele Antonína Dvořáka z roku 1901 nastudoval pro newyorskou scénu v obnovené premiéře český dirigent Jiří Bělohlávek.

Flemingová, jejíž prarodiče přišli za oceán z Prahy, má s Rusalkou bohaté zkušenosti. V MET ji zpívala už koncem 90. let a poté znovu při dosud posledním nastudování před pěti lety. S Rusalkou slaví úspěchy nejen na světových jevištích a koncertních pódiích, ale také na nahrávce s Českou filharmonií a britským dirigentem Charlesem Mackerrasem, která vznikla v roce 1998 v Praze. Stejně jako v MET ji nazpívala v českém originále.

S Jiřím Bělohlávkem spolupracuje poprvé. „Několikrát jsme se setkali mimo pódium. Velmi si jí vážím a velmi ji obdivuji,“ řekl dirigent nedávno na její adresu. Bělohlávek, který je šéfdirigentem londýnského Symfonického orchestru BBC, už koncem ledna s úspěchem uvedl v Metropolitní opeře obnovené nastudování Evžena Oněgina Petra Iljiče Čajkovského.

V Rusalce, která měla v nynější produkci režiséra Otto Schenka premiéru v MET v roce 1993, se vedle Flemingové představí ve svém newyorském debutu lotyšský tenor Aleksandrs Antonenko v roli prince, sopranistka Christian Goerkeová jako cizí kněžna a mezzosopranistka Stephanie Blytheová jako ježibaba. Vodníka nastudoval islandský basista Kristinn Sigmundsson.

Dvořákovu operu uvede newyorská scéna tuto sezonu celkem v pěti představeních. V sobotu 14. března si ji budou moci v přímém přenosu vyslechnout i posluchači Českého rozhlasu.

Vydáno pod