České muzeum výtvarných umění se stěhovat bude

Praha - Kontroverzní záměr odstěhovat České muzeum výtvarných umění z centra Prahy vyústil v křehký smír. Podle Hospodářských novin část historických prostor v Husově ulici zůstane výstavním místem, ale vedení instituce a hlavní sbírky přesídlí do Kutné Hory.

„Chceme, aby se sbírky otevřely v nejbližších měsících v Kutné Hoře veřejnosti. V Husově ulici zůstane jakási upoutávka - magnet na to velké muzeum,“ prohlásil středočeský hejtman David Rath.

Muzeum v pražské Husově ulici působí už od 70. let. Vystavovali tady světoznámí umělci, jako je Henry Moore nebo Allen Jones. Bývalý ředitel muzea Ivan Neumann, který byl kvůli sporům s vedením kraje v únoru odvolán, i nadále považuje stěhování za zbytečné a zmatené. Podle něj navíc postrádá jakoukoli koncepci: „Přesuny a změny nikdo s muzeem ani s odborníky, kteří tu léta dělají, nekonzultoval,“ říká.
 
Prostory v Husově ulici hned po stěhování čeká velká rekonstrukce celého přízemí. Kromě části muzea tu lidé už od minulého roku najdou i Středočeskou turistickou a informační službu.

Vydáno pod