Albertina vystavuje Rembrandta a jeho současníky

Vídeň - Obrazy slavného holandského mistra 17. století Rembrandta van Rijna vystavuje vídeňské muzeum Albertina. Kurátoři je orámovali historickými reáliemi; inspirativní století mapují i skrze díla sedmdesáti umělcových současníků. Námořní scenérie, hospodské výjevy, portréty, zátiší, smyšlené krajiny i střízlivá města protestantsky spořádaných obchodníků a řemeslníků budou v Albertině k vidění až do 21. června.

Námořní obchod přinesl v Holandsku 17. století bohatství tisícům neurozených podnikatelů. Duch svobodného obchodu pronikl i do umění -zlatá éra hospodářství dává vzniknout zlatému věku malířství.

„Ústřední roli hraje samozřejmě Rembrandt, ale kromě něj tu jsou díla 70 dalších umělců. Nizozemské 17. století bylo nesmírně různorodé a my jsme chtěli nabídnout reprezentativní průřez,“ říká kurátorka výstavy Rembrandtova doba Marian Bisanzová Prakkenová.

Marketing 17. století 

Expozice zahrnuje třicítku Rembrandtových děl a zhruba 150 prací jeho současníků - dodnes známých i dávno zapomenutých. Místo tu mají sebevědomé umělecké výroky i zřejmé pokusy přimět zadavatele sáhnout co nejhlouběji do měšce. Je to umění z doby kvetoucího byznysu, řada autorů myslí na marketing, specializuje se, odlišuje od konkurence.
 
Před pěti lety uspořádalo muzeum Rembrandtovi samostatnou výstavu, ta dodnes patří k nejúspěšnějším tamějším výstavám.