Rok fotografie dává šanci autorům z internetu i slabozrakým

Praha - České a slovenské nekomerční fotografii patří letošní rok v pražském Kongresovém centru. Série osmi skupinových výstav pořádaných serverem Fotopatracka.cz představuje autory publikující dosud hlavně na webu. Nyní začíná druhá výstava, jejíž výtěžek podpoří zrakově postižené občany. Expozice potrvá do 19. dubna.

Tématy jednotlivých výstav jsou například Cesta na východ, Příroda nebo Sociální fotografie. Současná výstava přináší portréty - 160 děl od 13 mladých tvůrců. 

„Chtěli jsme dát možnost autorům, kteří dosud publikovali své práce prostřednictvím internetu, představit své práce jako klasickou výstavu,“ říká organizátor výstavy Václav Adam. Další smysl výstavy je charitativní - pořadatelé chtějí finančně podpořit společnost TyfloCentrum.

V Kongresovém centru se představují například Karel Vepřík, Markéta Hošková, Zdeněk Buchlák a Radek Sakař. „Fotky jsem vybíral hlavně podle svého srdce, jaký k nim mám vztah. Smyslem této výstavy je pomoct také dětem, takže jsem dal i děti. Ve svých fotografiích upřednostňuji ticho, pokoru,“ říká Karel Vepřík.