Výstava v Německu předkládá ucelený obraz české fotografie

Bonn - Údajně dosud nejobsáhlejší výstava české fotografie v zahraničí je instalována v západoněmeckém Bonnu. V prestižní státní galerii Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland budou do 26. července vystaveny fotografie od nejvýznamnějších osobností české fotografie od Františka Drtikola a Josefa Sudka až po Jana Saudka.

Expozici, která prostřednictvím celkem 440 položek mapuje celé dějiny české fotografie od počátku minulého století až po dnešek, zahájí dnes večer ministr kultury Václav Jehlička. Záštitu nad ní převzaly první dámy České republiky a Německa Livia Klausová a Eva-Louise Köhlerová. 

Ve výběru je zastoupeno přes 100 autorů, mezi nimiž nechybí mezinárodně známá jména jako František Drtikol, Josef Sudek, Jaroslav Rössler, Jaromír Funke, Jindřich Štyrský, Josef Koudelka, Emila Medková, Jindřich Streit, Viktor Kolář, Antonín Kratochvíl a Jan Saudek.

„Nejvýznamnější z českých tvůrců již světového ohlasu dosáhli, mnozí další, dosud neprávem opomíjení, ale stále ještě cestu k mezinárodnímu uznání hledají,“ podotkl před zahájením přehlídky ministr Jehlička. Podle něho je přínos české fotografie světové umělecké scéně v mnohých směrech specifický a nepřekonaný.

Výstava je rozdělena na několik částí, které představují jednotlivé směry a trendy fotografického umění od počátku 20. století: surrealistické experimenty, poetismus, poválečnou reportážní a dokumentární fotografii, výtvarnou fotografii a inscenovanou a portrétní fotografii konce století.

Autory expozice jsou kurátor fotografické sbírky pražského Uměleckoprůmyslového muzea (UPM) Jan Mlčoch a Vladimír Birgus, vedoucí Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě.

Zhruba polovina exponátů pochází ze sbírky UPM. Další díla jsou z veřejných i soukromých sbírek nebo jde o zápůjčky od autorů. Vedle nejznámějších děl české tvorby zde návštěvníci naleznou také fotografie, které byly dlouho zapomenuty nebo dosud nebyly vystaveny.

Kromě samotných fotografií jsou součástí výstavy fotografická alba, knihy, časopisy a katalogy i projekce filmů. I k bonnské výstavě, která poprvé v Německu ukazuje průřez dějinami české fotografie, byl připraven rozsáhlý katalog, který společně vydali pořadatelé a české nakladatelství KANT.

  • Jindřich Štreit: Z cesty po Číně autor: Jindřich Štreit, zdroj: Tibet mysli http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/703/70291.jpg
  • Jindřich Štyrský autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/58/5787.jpg
  • Jan Saudek autor: Jan Saudek, zdroj: 2 media http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/636/63598.jpg
  • Fotografie Karla Cudlína z cyklu Václav Havel autor: Karel Cudlín, zdroj: Archiv Karla Cudlina http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/277/27670.jpg
  • Vladimír Birgus zdroj: NMF http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/634/63378.jpg