Příznivci Gipsy.cz vybrali píseň do Eurosongu

Praha - Česká televize letos neuspořádala národní kolo písňové soutěže Eurovision Song Contest. Do semifinále ČT sama vybrala romskou hudební skupinu Gipsy.cz. Diváci pak měli možnost do 14. března hlasovat pro jednu ze dvou písní skupiny Gipsy.cz. V duelu písní Aven Romale a Do You Wanna zvítězila první.

Gipsy.cz zahrají Aven Romale živě na vyhlašování cen Akademie populární hudby 21. března (ČT1 ve 20:00) a především ji představí v semifinálovém kole Eurosongu. Semifinále se pořádají dvě - 12. a 14. května. To, kterého se účastní český zástupce, odvysílá Česká televize, stejně jako finále 16. května (ČT1 ve 21:00).

Radek Gipsy Banga a Vojta Lavička z Gipsy.cz byli hosty Studia 6 ČT24 16. března

„Ty písničky máme rádi obě. Jsou to naše děti. Na jedné bylo více práce, na druhé méně, ale v žádném případě nerozlišujeme. Nakonec ale jedeme s tou, na které bylo té práce více. Za to jsme rádi, protože i pro nás byla favoritem,“ zhodnotil divácký výběr Banga.

„Je správné upozornit na to, že hitmakerem ve formaci Gipsy.cz je Radek. Pokud se týká obou písní do soutěže Eurovize, je jejich výhradním autorem on, včetně aranží. Takže pokud se to nepovede, zodpovědnost má Radek,“ oznámil alibisticky Lavička.

Co se případného úspěchu v Eurosongu týče, oba muzikanti shodně konstatovali, že je i možný. „Mohli bychom mít šanci. Někdy se totiž stane, že uspěje úplně jiný žánr než obvykle, viz. například Finové předloni,“ upozornil Gipsy.

„Já jsem přesvědčen, že my jsme pro Eurosong jak dělaní - nikdo z nás není normální. První rok jsme poslali Kabát, druhý kalhotky, teď cikány, tak se uvidí. Určitě se popereme, abychom z Moskvy něco přivezli, když ne první cenu, tak určitě něco jiného,“ uzavřel s humorem sobě vlastním Vojta Lavička.

Změna v sestavě Gipsy. cz

Radek Gipsy Banga v rozhovoru též oznámil, že z původně výhradně romské skupiny Gipsy.cz odcházejí bratři Surmajové. Na mezinárodní soutěži Eurosong už bude ČR reprezentovat kapela smíšená. Lídry Radoslava Gipsyho Bangu a Vojtěcha Lavičku budou nově doprovázet „gadžové“. Ansámbl rozšíří studenti a absolventi Ježkovy konzervatoře. Gipsy.cz tak budou mít navíc kromě houslí, kytary a basové kytary také bicí nástroje a druhé housle. Aby změn nebylo málo, s druhým smyčcem do kapely přijde žena - Noemi Fialová.

Eurovision Song Contest

Pod názvem Velká cena Eurovize se soutěž konala poprvé v roce 1956. Mezi její nejslavnější vítěze patří švédská skupina ABBA, která vyhrála v roce 1974, či Kanaďanka Céline Dionová, která v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko. Místo konání je dáno tradičně tím, kdo vyhraje poslední ročník, loni to byl ruský zpěvák Dima Bilan s písní Believe. Letos se klání zúčastní 43 zemí včetně Slovenska, které mělo několikaletou pauzu.

I písňové klání má své skandály

Gruzie oznámila, že se nezúčastní letošní mezinárodní písňové soutěže Eurosong v Moskvě. Důvodem je to, že jí organizátoři klání zakázali vystupovat s písničkou, která si bere na mušku ruského premiéra Vladimira Putina. O zákazu rozhodla 10. března Evropská vysílací unie (EBU) v Ženevě, která soutěž s názvem Eurovision Song Contest organizuje.

Skupina Stephane&3G, vyslaná do soutěže gruzínskými posluchači, dostala na výběr - buď text písně změnit, nebo do soutěže nasadit jiný song. Gruzie si vybrala možnost třetí - nesoutěžit vůbec.  

Gipsy.cz
Zdroj: ČT