Je tady Nová studená válka

Praha - Nakladatelství Mladá fronta vydalo knihu Nová studená válka novináře Edwarda Lucase. Břitké a nanejvýš znepokojivé líčení toho, jak se Rusko v průběhu posledních let posouvá k samovládě a jak Kreml svou stále agresivnější politikou ohrožuje Evropu, Ameriku a celý svět. Mrazivý bestseller Nová studená válka zkušeného britského žurnalisty objasňuje kremelskou taktiku i slabiny Západu, který se nachází nebezpečně blízko porážky - ale který stále ještě může zvítězit. A Edward Lucas nabízí řešení, jak toho dosáhnout.

Rusko bylo v devadesátých letech nemocným mužem Evropy, závislým na milodarech Západu. Nyní však zemi vládne autoritativní režim v rukou bývalých agentů KGB, kteří mají dost peněz, aby uskutečňovali své ideje. Za Putinovy autokratické vlády využívalo Rusko svých rostoucích příjmů z ropy a plynu, aby splatilo dluhy a získalo si vliv na Západě a aby zneškodnilo kritiku doma i v cizině. Zahraniční firmy jsou vypuzovány ze strategických odvětví v Rusku, zatímco pobočky podniků pod patronátem Kremlu se stále víc prosazují na západních trzích.

Putinovo Rusko umlčuje své kritiky a zastrašuje sousedy. Vražda novinářky Anny Politkovské a emigranta Alexandra Litviněnka vyslala temné varování všem, kdo by se snad chtěli postavit režimu. Pokud se některé země bývalé sovětské říše snaží čelit jeho rostoucímu vlivu, Kreml nasazuje energetickou blokádu, obchodní sankce a internetové útoky, podněcuje místní vzpoury a šíří dezinformace jako za sovětských časů.

Rusko pohrozilo, že namíří své jaderné střely na spojence USA ve východní Evropě, a obnovilo pravidelné narušování leteckého prostoru NATO. Kremelské společnosti sešněrovávají evropský trh s plynem tím, že uzavírají separátní smlouvy s jednotlivými zeměmi. Rusko nejenže provozuje politiku „rozděl a panuj“ v Evropě, ale snaží se také odsunout na vedlejší kolej Spojené státy, svého největšího protivníka z „první“ studené války. Kreml ukazuje zuby.

EDWARD LUCAS

vystudoval London School of Economics a Uniwersytet Jagielloński v Krakově. Od roku 1986 působí jako středoevropský a východoevropský dopisovatel listu Economist a byl přímým svědkem pádu železné opony, rozpadu Sovětského svazu, konce éry Borise Jelcina a vzestupu Vladimira Putina k moci. Nová studená válka je jeho první kniha.