Laura se novým albem vrací ke svým kořenům

Praha - Kapela Laura a její tygři dnes představí nové studiové album "Nejsou malý věci". Na koncertě v Lucerna Music Baru bude mít premiéru i animovaný klip k písni Anna se ztrácí od režisérky Marie Procházkové. Křtu se zúčastní i hosté - například Ilona Csáková, která s kapelou i vystoupí. Kapela vydává svoji desátou desku sama, bez vydavatelské firmy.

Kapela s téměř pětadvacetiletou historií se podle slov svého zakladatele a kapelníka Karla Šůchy vrací ke svým kořenům: „Na albu najdete přímočaré, energické rockové písničky. Ustoupili jsme od jazzových a popových vlivů a zjednodušili aranžmá. Ve spirále jsme se vrátili ke svým punkrockovým začátkům.“ 

Ve vlastní režii 

Kapela vydává CD sama, bez pomoci firmy. „Nenabízeli jsme ho žádné firmě. Při současných prodejích nejde o byznys, a tak jsme rádi, že od výběru písní přes booklet, videoklipy a termín vydání vše držíme ve svých rukou,“ vysvětluje Šůcha. Celý večer bude točit režisér Zdeněk Suchý, který z materiálu sestříhá dva klipy.

Všechny skladby, s výjimkou akordeonu a baryton saxofonu v písni Da Da Yes, které nahrál Tomáš Křemenák, natočila kapela v základní sestavě: Karel Šůcha - baskytara, zpěv; Lukáš Pelikán - kytary, zpěv; Bohouš Vitásek - kytara, zpěv; Mirek Návrat - bicí; Radek Němec - trubka, zpěv; Honza Šatra - trombon; Radek Kašpar - alt saxofon; Lenka Nová - zpěv.

Historie kapely

Na konci roku 1985 Karel Šůcha inspirován novelou Williama Saroyana Tracyho tygr zakládá v Neprakta klubu v Mostě rockovou skupinu Laura a její tygři. Dívčí jméno Laura evokuje něhu a krásu, tygři jsou symbolem nezkrotnosti a divokosti, černé brýle, bílé košile, černé kravaty a černé kalhoty vytváří nezaměnitelnou image skupiny. Skupina začíná koncertovat v Československu a velmi rychle se zařadí po bok nejznámějších skupin české nové vlny.

Léta 1986-1989 byla určována rostoucí prestiží kapely na domácí půdě a na podzim roku 1989 se skupina profesionalizuje. První zahraniční koncert skupiny se uskuteční v roce 1987 ve Varšavě na festivalu Poza kontrola, následuje koncertní turné v Bulharsku a účast na festivalu Hvězdy u moře na Zlatých pískách, koncerty na festivalu Dny Prahy v Moskvě a na Světovém festivalu mládeže v Severní Koreji. Pád železné opony umožnil Lauře a jejím tygrům koncertovat v západní Evropě, především ve Francii a Německu, kde odehráli více než tři sta koncertů, převážně na festivalech a v rockových klubech.

V roce 1999 Karel Šůcha kompletně přestavěl skupinu a mladí, technicky vyspělí muzikanti vnesli do lauřího energického mixu rocku, rhythm & blues, funky, salsy a soulu jazzové prvky a moderní sound. V současné době má Laura a její tygři na svém kontě více než 1 300 koncertů doma i v zahraničí.