Začíná Febiofest: Wim Wenders, Mike Leigh a hnízda plná filmů

Praha - Režiséři hnízdící na stromech, aby vyseděli dobrý film, taková je znělka Febiofestu 2009. Posadit se na dobrý film mohou i ti, kteří v rámci pražské nebo regionální přehlídky přijdou do kina. Pražská část Febiofestu začíná dnes a potrvá do 3. dubna, regionální ozvěny startují o tři dny později v Brně a končí 19. dubna v Českých Budějovicích a Jihlavě. Celkem dolehnou do osmi měst v Čechách a na Moravě. Následně i na Slovensko. Promítáno bude 214 filmů z 58 zemí.

Febiofest zahájí tři filmy v hlavním festivalovém kině - Village Cinemas Anděl: International Toma Tykwera, Předčítač Stephena Daldryho a Občan Havel přikulujeJana Nováka. Slavnostního  zahájení se účastní kromě Jana Nováka i Václav Havel a legendární německý režisér Wim Wenders. Předána bude také Cena Jaromila Jireše za podporu vzniku a šíření nekomerčních tvůrčích počinů, kterou uděluje Asociace režisérů a scenáristů. Letos ji získá Poštovní spořitelna, Jan Maivad a Fero Fenič.

Hlavní cena Febiofestu bude vítězi předána na závěrečném večeru 3. dubna. Rozhodne o ní 33členná porota filmových diváků, jejímž čestným předsedou je výtvarník David Černý. Cenu české kritiky Kristián převezme osobně režisér Mike Leigh. Jeho snímek Happy-Go-Lucky bude spolu s filmem Gran Torino Clinta Eastwooda uveden v rámci závěrečného večera. Čeští kritici také poprvé udělí Hrocha za nejhorší film minulého roku.

Febiofest doprovází i další kulturní akce. Výstava fotografií režiséra Ivana Vojnára, mapující čtyřicet let pozorování světa přes čočku fotoaparátu, bude ve Village Cinemas k vidění po celou dobu festivalu. Od 27. března do 3. dubna budou probíhat koncerty v podzemních prostorách kina a na malé scéně v pizzerii Mediaterrane. Zahrají například Gipsy.cz, Terne Čhave, Airfare nebo Fast Food Orchestra.

Festival myslí i na děti dopolední přehlídkou Febiofest Junior. V jejím rámci umožní dětem a jejich rodičům zhlédnout především evropské rodinné filmy. Například islandský film Bez připojení Ari Kristinssona, španělský Morrison bude mít sestřičku režisérky Barbary Brederové nebo lyrický holandský film Kde je Winkyin koník? režisérky Mischy Kampové.

I letos se budou konat projekce mimo kino. Loni se promítalo na pražském hlavním nádraží, letos v nákupním centru na Černém Mostě. Uváděny budou filmy na téma „svět obchodu a nakupování“: Zlaté dno s Vlastou Burianem, Panelstory, Čokoláda a Tarantinova Jackie Brownová. Promítá se dvakrát denně a zdarma.

Kino osobností

V Kině osobností uvádějí hosté své filmy v rámci speciálních poct - Wim Wenders, Marco Bechis, Marek Rosenbaum, Božidara Turzonovová.

Asijské kino

Tento kinosál spojuje kinematografie tak obrovského prostoru, jakým je Asie: Írán (Háfiz Abolfazla Jaliliho), Afghánistán (Dvounohý kůň Samiry Makhmalbafové)… Zastoupeny jsou i exotičtější země - Indonésie komedií Quickie Express o práci gigolů, Malajsie snímkem Kvítek v kapse. V rámci sekce budou uvedeny i čtyři japonské filmy - například první a druhý díl děsivého Vyšetřování nočních můr Shinyi Tsukamota nebo Tokijská sonáta Kiyoshiho Kurosawy.

Světové panorama

Svůj film Občan Havel přikuluje představí v premiéře filmař a spisovatel Jan Novák spolu s Václavem Havlem. Svůj snímek Za tři dny umřeš představí osobně také Andreas Prochaska. K vrcholům sekce světového filmu patří dva britské snímky - RocknRolla (Guy Ritchie) ze žánru gangsterek v rytmu MTV estetik a úplně jiný pohled na holocaust - Chlapec v pruhovaném pyžamu Marka Hermana. Návštěvníci uvidí také německý Baader Meinhof Komplex (Uli Edel) a snímek Tulpan dokumentaristy Sergeje Dvorcevoje. Velkým hitem této sekce se pravděpodobně stane belgicko-francouzský JCVD s iniciálami Jeana-Clauda Van Damma v názvu.

Kino nové Evropy

Snímky ze všech konců Evropy se budou před 33člennou porotou, koncipovanou jako „malý sociologický vzorek českého filmového diváctva“, ucházet o Hlavní cenu Febiofestu. Čestným předsedou poroty je výtvarník David Černý. Soutěžit budou například Lepší věci (Duane Hopkins) a Pan nikdo (Patrice Toye) nebo turecký snímek Kniha na léto (Seyfi Teoman), který byl stejně jako Sníh (Aida Begić) z Bosny a Hercegoviny nominován na Evropskou filmovou cenu za nejlepší debut. Některé filmy uvedou sami tvůrci, například dánský režisér Johan Melin uvede svůj debut, mozaikový film Preludium natočený v jediném záběru bez střihu.

Národní filmový archiv: Ovoce roku 1969

NFA připravil v kině Ponrepo sekci, která mapuje rok 1969 - navazuje tak na přehled české filmové kultury v roce 1968, který Febiofest uvedl na loňském ročníku. V rámci sekce nazvané „Než spadla klec“ bude uvedeno například Kachyňovo Ucho, Ovoce stromů rajských jíme Věry Chytilové nebo Kladivo na čarodějnice Otakara Vávry. „I v těch nejméně známých filmech se epilog zlatých šedesátých jeví jako nejbohatší úroda ze stromů rajských, jejichž dny už byly sečteny,“ uvedl o této sekci Milan Klepikov z NFA.

  • Občan Havel přikuluje zdroj: Febiofest http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/755/75484.jpg
  • Bez připojení zdroj: Festival francouzkého filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/755/75487.jpg
  • Tokijská sonáta zdroj: Festival francouzkého filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/755/75488.jpg
  • Únos předsedy svazu německého průmyslu Schleyera zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/755/75438.jpg
  • Kniha na léto zdroj: Febiofest http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/755/75485.jpg
  • Ovoce stromů rajských jíme zdroj: Febiofest http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/755/75494.jpg