Pochod za epopej dorazil do Prahy

Praha – Účastníci pochodu, který v pátek začal v Moravském Krumlově na protest převezení Slovanské epopeje do Prahy, dorazili do hlavního města. Dnes v podvečer předali v podatelně pražského magistrátu petici za zachování pláten na Moravě. Podle organizátorů ji podepsalo zhruba 3000 lidí.

Petici nesla z Moravského Krumlova do Prahy od minulého pátku skupina aktivistů. Do štafetového pochodu se zapojilo sto lidí, především studentů, trasa měřila 310 kilometrů. Na čtvrtek ráno navíc protestující plánují demonstraci přímo před budovou magistrátu, přijet podpořit by je měli i obyvatelé Moravského Krumlova.

Má jít o poklidnou demonstraci s cílem upozornit na to, že Slovanská epopej je s Moravským Krumlovem pevně svázána a má v něm své místo. Organizátoři doufají, že bude na jednání pražského zastupitelstva, které začne v devět, zařazen bod týkající se stěhování epopeje do Prahy. Bod chce do programu prosadit opoziční TOP 09, není ale jasné, jestli se jí to podaří.

„Znamená to pro nás naději, že Praha má ještě srdce a taky kus rozumu, aby pochopila, jaký je názor lidí. Doufáme, že nepošlape důstojnost veřejnosti tím, že celou tuhle věc přehlédne bez povšimnutí,“ řekl novinářům jeden ze studentů, který petici nesl v posledním úseku cesty z Velké Chuchle do centra města.

Odpůrci stěhování epopeje chtějí, aby Muchova plátna zůstala na zámku v Moravském Krumlově přinejmenším do té doby, než pro ně hlavní město postaví nové výstavní prostory, tak jak to požadoval sám Mucha a hlavní město mu to přislíbilo. V krumlovském zámku je stále ještě patnáct z dvaceti Muchových pláten (pět už jich je v pražském Veletržním paláci), ta by se ale ještě během listopadu měla také přestěhovat do Prahy.

Vstup Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Kde bude nakonec Slovanská epopej umístěna a vystavena, není zatím jasné. Posledním návrhem je Fantova budova hlavního nádraží. Odpůrci stěhování nabízejí jinou variantu. Podle nich lze krumlovský zámek opravit, expozici pro epopej zmodernizovat a rozšířit. Do Krumlova byla plátna převezena po druhé světové válce a přibližně půl století vystavena.